Al saselea simt

Uneori poti sa "simti" cand un prieten are nevoie de ajutor sau chiar sa "prevezi" ce va urma. Sunt aceste "aptitudini" rezultatul unui proces intuitiv sau doar al intamplarii?

"A vedea cu ochii mintii", a avea fler, al saselea simt… Toate denumesc un fenomen psihologic pe cat de prezent in viata noastra, pe atat de controversat, numit "intuitie". Pentru multi pare bizara si de neinteles, ba chiar doar un joc de coincidente ale destinului. Dar existenta intuitiei nu poate fi negata nici de catre cei mai rigurosi oameni de stiinta. Chiar daca "scapa" deocamdata unei explicatii exacte, intuitia are o mare valoare in procesul cunoasterii, ca si in viata de zi cu zi.

 

Femeile sunt mai predispuse
Se manifesta ca un presentiment, ca o intelegere brusca a unei situatii, persoane sau fenomen, in lipsa unor date certe, reale. Intuitia este opusa judecatilor stricte, riguroase, dar, cu toate acestea, ne poate ghida si nuanta comportamentul, deciziile si chiar gasirea unor solutii optime in situatii problematice. Se pare ca femeile, in comparatie cu barbatii, au capacitati intuitive mult mai dezvoltate si, in plus, au incredere in ceea ce le spune acest al saselea simt. Nu intamplator, suntem fericitele posesoare ale unei intuitii puternice.

Aceasta caracteristica se datoreaza faptului ca, structural, femeile sunt mai sensibile, mai emotive si mult mai receptive la starile si sentimentele celor din jur, ceea ce le permite nu numai sa surprinda esenta lucrurilor, ci si sa actioneze in concordanta cu flerul lor proverbial. Cel mai adesea, intuitia functioneaza atunci cand are la dispozitie o "parghie" foarte importanta: legaturile afective si interesul fata de cei din jur.

De multe ori se intampla sa stii intr-un mod nedefinit, fara sa ai date concrete, ca s-a intamplat ceva deosebit acasa. Ori te gandesti la cea mai buna prietena, iar peste cateva momente, ea te suna la telefon. Sau atunci cand esti indragostita – simti cu atata usurinta ce-ar dori sau ce il nemultumeste pe cel iubit! Poate ca cea mai semnificativa situatie in care intuitia isi spune cuvantul si actioneaza perfect este relatia dintre mama si copil.

Legatura nevazuta dintre cei doi reprezinta un mediu ideal pentru exprimarea capacitatilor intuitive. Intotdeauna mama stie tot ce gandeste, doreste sau simte copilul sau, daca este fericit sau are probleme; nu are nevoie de cuvinte si nu conteaza ca "cel mic" s-a facut mare intre timp.
Si mai interesant este faptul ca cele mai mari posibilitati intuitive le au chiar copiii. In primul rand, receptivitatea lor este recunoscuta – sunt atenti la tot ce se intampla in jur, prind din zbor situatiile, replicile celorlalti si ajung la concluzii care, de multe ori, sunt de-a dreptul surprinzatoare pentru adulti.
Mai mult, copiii folosesc foarte mult intuitia in cunoasterea si explorarea lumii si, deseori, reactioneaza ca niste veritabile barometre ale starii de spirit a adultilor.
Cu alte cuvinte, ai incredere in copii, deoarece ei "simt" adevarul!

Psiholog Loredana Gavrilita-Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie