Administrația pentru Alimente și Medicamente autorizează vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani

Pe 29 octombrie, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat utilizarea vaccinului pediatric împotriva COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Agenția a spus că decizia sa s-a bazat pe date dintr-un studiu clinic care arată că acest vaccin cu doze mai mici a fost 90,7% eficient în prevenirea COVID-19 la această grupă de vârstă.

În plus, nu au fost detectate efecte secundare grave la cei 3.100 de copii care au primit vaccinul în timpul studiului.

„Ca mamă și medic, știu că părinții, îngrijitorii, personalul școlii și copiii au așteptat autorizația de astăzi. Vaccinarea copiilor mai mici împotriva COVID-19 ne va aduce mai aproape de revenirea la un sentiment de normalitate', a declarat comisarul interimar al FDA, dr. Janet Woodcock.

Woodcock a continuat spunând că revizuirea de către FDA a datelor din studiile clinice „ar trebui să contribuie la asigurarea părinților și a tutorilor că acest vaccin îndeplinește standardele noastre înalte'.

Un comitet consultativ de la Centru pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) se va reuni zilele următoare pentru a decide care copii ar beneficia cel mai mult de pe urma vaccinului. CDC își va emite apoi propria recomandare, astfel copiii ar putea începe să primească vaccinul chiar în luna noiembrie.

Beneficiile vaccinului depășesc riscurile

Doza pentru vaccinul pediatric Pfizer-BioNTech ar fi o treime din doza administrată persoanelor de peste 12 ani, cu două doze administrate la interval de 3 săptămâni. Vaccinul va fi livrat în flacoane cu capace colorate diferite, cu etichetare clară și instrucțiuni pentru a le diferenția de dozele de vaccin deja autorizate pentru adolescenți și adulți.

Chiar și cu doza sa de concentrație mai mică, vaccinul pediatric a fost cu peste 90% eficient împotriva infecției. Efectele secundare au fost similare cu cele observate la copiii mai mari și adolescenți. Durerea la locul injectării, oboseala și durerea de cap au fost printre cele mai frecvente efecte secundare.

Beneficiile vaccinului pentru copiii mai mici depășesc, în general, riscurile efectelor secundare. Riscul principal analizat a fost legat de cazurile rare de inflamație a inimii, miocardita si pericardita, după vaccinare, care se observă în principal la adolescenții de sex masculin și la bărbații adulți după a doua doză.

Aceste afecțiuni cardiace pot apărea și după infecția cu coronavirus sau alte infecții virale sau bacteriene. Miocardita după COVID-19 poate fi mai severă decât ceea ce apare după vaccinare.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate