COP26: Liderii lumii promit să pună capăt defrișărilor până în 2030

Peste 100 de lideri mondiali au promis că vor pune capăt defrișărilor până în 2030, în primul acord major al summitului COP26 privind schimbările climatice.

Brazilia, unde întinderi din pădurea tropicală amazoniană au fost tăiate, s-a numărat printre semnatari. Angajamentul include aproape 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari) din fonduri publice și private.

Experții au avertizat că un acord anterior din 2014 „nu a reușit deloc să încetinească defrișarea' și trebuie respectate angajamentele. Tăierea copacilor contribuie la schimbările climatice, deoarece epuizează pădurile care absorb cantități mari de CO2, gaz care se încălzește.

Premierul Marii Britanii Boris Johnson, care găzduiește întâlnirea globală de la Glasgow, a declarat că „mai mulți lideri decât oricând', un total de 110, și-au asumat angajamentul „de referință'.

„Trebuie să oprim pierderea devastatoare a pădurilor noastre. Să punem capăt rolului umanității de cuceritor al naturii și, în schimb, să devenim custodele naturii', a spus el.

Summitul de două săptămâni de la Glasgow este considerat crucial pentru ca schimbările climatice să fie controlate. Țările care au semnat angajamentul, inclusiv Canada, Brazilia, Rusia, China, Indonezia, Republica Democrată Congo, SUA și Marea Britanie (lista completă este aici), acoperă aproximativ 85% din pădurile lumii.

O parte din fonduri vor fi direcționate către țările în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile deteriorate, a combate incendiile și pentru a sprijini comunitățile indigene. De asemenea, guvernele din 28 de țări s-au angajat să elimine defrișările din comerțul global cu alimente și alte produse agricole, cum ar fi uleiul de palmier, soia și cacao.

Aceste industrii conduc la pierderea pădurilor prin tăierea copacilor pentru a face loc animalelor pentru a pășuna sau pentru a crește culturile.

Peste 30 dintre cele mai mari companii financiare din lume – inclusiv Aviva, Schroders și Axa – au promis, de asemenea, că vor pune capăt investițiilor în activități legate de defrișare.

Și va fi înființat un fond de 1,1 miliarde de lire sterline pentru a proteja a doua cea mai mare pădure tropicală din lume – din bazinul Congo.

„Este o veste bună să avem un angajament politic de a pune capăt defrișărilor din atât de multe țări și o finanțare semnificativă pentru a merge mai departe în această călătorie', a declarat prof. Simon Lewis, expert în climă și păduri la University College London.

Care a fost acordul eșuat din 2014?

  • Declarația de la New York privind pădurile a fost un acord voluntar și neobligatoriu din punct de vedere juridic privind defrișarea în 2014.
  • A urmărit să reducă la jumătate defrișarea până în 2020 și să o oprească până în 2030 – și 40 de guverne s-au înscris în cele din urmă. Dar unele țări cheie precum Brazilia și Rusia nu s-au numărat printre ele
  • Dar acordul a eșuat, a constatat un raport din 2019 , spunând că defrișările continuă într-un ritm alarmant.

Summit-ul COP26 pentru climă – Elementele de bază

  • Schimbările climatice sunt una dintre cele mai stringente probleme ale lumii. Guvernele trebuie să promită reduceri mai ambițioase ale gazelor de încălzire dacă dorim să prevenim creșteri mai mari ale temperaturii globale.
  • Summitul de la Glasgow este locul unde ar putea avea loc schimbarea. Trebuie să fiți atenți la promisiunile făcute de cei mai mari poluatori ai lumii, precum SUA și China, și dacă țările mai sărace primesc sprijinul de care au nevoie.
  • Toate viețile noastre se vor schimba. Deciziile luate aici ne pot afecta locurile de muncă, modul în care ne încălzim casele, ce mâncăm și modul în care călătorim.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri