7 moduri de a combate respirația urât mirositoare. Sfaturi prețioase de la un medic specialist

Halitoza este cunoscută sub numele de respirație urât mirositoare și este întâlnită mult mai des decât am crede: aproximativ 30% dintre oamenii din întreagă lume se confruntă cu ea.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune care sunt cele mai simple modalități prin care putem înlătura această problemă ce provoacă jenă oricărei persoane ce se confruntă cu ea.

Respirația neplăcut mirositoare poate afecta interacțiunile sociale ale unei persoane: senzația de disconfort ne poate determina să evităm oamenii din jurul nostru sau chiar să avem o atitudine mai reținută, care poate fi interpretată greșit, în defavoarea noastră. În alte situații, poate ruina o întâlnire romantică sau un interviu, deci putem spune, exagerând puțin, că ne poate modifica destinul. Însă, orice problemă are cel puțin o rezolvare.

7 moduri de a combate respirația urât mirositoare

1. Periajul și ață dentară

Deseori, respirația urât mirositoare are o legătură directă cu igiena orală deficitară: atunci când nu curățăm corect dinții și limbă, resturi alimentare vor rămâne în cavitatea bucală, favorizând apariția mirosului neplăcut.

„În această situație, trebuie să periem dinții de cel puțin două ori pe zi (ideal, după fiecare masă) pentru a îndepărta resturile alimentare care fermentează sub acțiunea bacteriilor, producând miros neplăcut. Însă chiar și atunci când credem că ne-am spălat foarte bine, ața dentară reușește să scoată multe alte resturi fine dintre dinți – de aceea este recomandat să nu sărim peste acest pas. Limba, de asemenea poate fi „gazda' resturilor alimentare alimentare și a bacteriilor, fapt pentru care trebuie curățată și această zonă atunci când ne spălam pe dinti', spune doamna doctor Mihaela Dan.

2. Tratarea problemelor dentare

Cariile, abcesele dentare, parodontoză (toate sursele de bacterii din gură) netratate produc respirație neplăcut mirositoare. Din fericire, în cazul persoanelor care merg în mod regulat la controlul stomatologic este puțin probabil să apăra astfel de situații, eventualele probleme fiind tratate încă din stadiu incipient.

3. Gargară cu apa cu sare

În unele cazuri, în amigdalele voluminoase se acumulează mucus, bacterii și resturi alimentare, care se pot calcifica, formând pietricele (amigdaliti) urât mirositoare. Sărea distruge o parte din bacterii și spăla mucusul și detritusurile, fapt pentru care gargară cu apa cu sare poate fi un remediu eficient pentru respirația neplăcută.

4. Evitarea unor alimente

Substanțele volatile din alimente precum ceapă, usturoiul, suplimentele alimentare ce conțin uleiuri de peste sau alte ingrediente concentrate, după înghițire ajung în sânge, iar apoi se elimină din plămâni, fiind o posibilă cauza a respirației neplăcute.

„Periajul dentar nu reușește să îndepărteze aceste mirosuri, care persistă temporar, până la eliminarea lor completă, de aceea este recomandat să fie consumate cu moderație. Alte alimente, precum dulciurile, laptele, favorizează înmulțirea bacteriilor producătoare de mirosuri neplăcute', atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

5. Hidratarea

Cafeaua, la fel că băuturile alcoolice, deshidratează, uscând gura. Saliva are rolul de a spăla resturile de mâncare și bacteriile, iar deficitul ei favorizează apariția halenei și a cariilor.

„O problemă asemănătoare o au și cei care respiră pe gură – obicei care usucă întreagă cavitate bucală, ceea ce poate favoriza apariția de mirosuri neplăcute. În unele cazuri, îndepărtarea acestui obicei va rezolva și problema respirației neplăcute. Hidratarea corectă, cu cel puțin 2 litri de apă pe zi ajută întregul organism', spune specialistul ortodont.

6. Gumă de mestecat

Guma de mestecat crește fluxul de salivă, care are rol protector. Atenție, însă: guma conține zahăr va produce un efect invers față de cel așteptat, deoarece zahărul favorizează înmulțirea bacteriilor.

7. Dietă

Legumele proaspete și frunzele bogate în fibre pot ajuta la curățarea cavității bucale de particule de alimente care adera la dinți și limbă între mese. Alimente precum țelină, merele și morcovii pot fi utile în îndepărtarea acumulării de placă bacteriană, dar și în lupta împotriva acumulării de bacterii în gură.

Halitoză este rareori asociată cu boli care pun în pericol viață, dar cu toate acestea, este important să ne adresăm medicului atunci când problema nu poate fi îndepărtată printr-o bună igienă dentară.

Exista anumite boli care pot provocă respirație neplăcută: infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonie sau bronșită, infecții sinus cronice, picurare postnasala, diabet zaharat, reflux gastro-esofagian cronic și probleme hepatice sau renale', atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

Îngrijirea corectă a dinților și vizitarea dentistului cel puțin de două ori pe an reprezintă cele mai ușoare căi de a diagnostica din timp astfel de probleme și, bineînțeles, de a ne bucura de o respirație mereu proaspătă.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Metoda ingenioasă care te ajută să scapi de respirația urât mirositoare și de placa bacteriană

Balsamul natural făcut în casă care te scapă instantaneu de durerile de cap

Nucile pecan și beneficiile lor pentru sănătate. De ce ar trebui să le incluzi în alimentația ta?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate