7 lucruri pe care să nu i le spui niciodată unei persoane care suferă de anxietate

4. „Sunt oameni care suferă cu adevărat. Nu ca tine!'

De cele mai multe ori, anxietatea vine la pachet cu sentimentul acut de vină, rușine ori deprecierea propriei persoane. Să-i compari suferințele cu ale altcuiva este o tactică greșită, care va adânci depresia și sentimentele distructive. Cele mai contraindicate intervenții asupra unor persoane aflate într-o astfel de perioadă este să le spui calm și mirat: „Dar duci o viață minunată, uite ce copii frumoși ai, ce motive ai să fii deprimată?'.

Și atunci se creează un vortex din care ies la suprafață sentimente reprimate, precum jena, rușinea că nu poți aprecia ce ai, că nu poți vedea ce minunată e viața ta așa cum o văd ceilalți, că nu ești în stare să te bucuri de ce ai. Iar rezultatul: simți că ceva nu e în ordine cu tine. Că ești defectă. Și te afunzi și mai rău.

5. „O să fie bine. Vei vedea…'

Te gândești că aceste cuvinte sunt inofensive, că atrag sentimentele pozitive. Dar când cel suferind se simte pe marginea prăpastiei, cu toată lumea prăbușindu-se sub picioarele lui, cu întregul univers destrămându-se, această predicție de bine îngroașă teama, care se transformă instant în furie. Pentru că în acel moment ideea de „bine' este departe și greu de atins. Iar asta sperie al naibii de rău!

6. „Toți avem griji și probleme. E normal ce simți…'

Este o diferență uriașă între grijile normale și tulburările anxioase. Când suferi de această afecțiune, auzi constant o voce interioară care-ți spune că tot ceea ce faci și gândești e greșit. Gândește-te la fracțiunea de secundă care te-a îngrozit când ai pierdut controlul asupra corpului la o căzătură. În acea milisecundă nu știi ce se va întâmpla cu tine, dacă vei fi ok, iar în acel moment mintea ta intră în panică. Ei bine, anxietate înseamnă acea milisecundă de panică. Mereu.

7. Nu fi timidă!

De cele mai multe ori, oamenii nu-și dau seama că şi cei mici, și adolescenții suferă de anxietate, iar acest lucru este interpretat greșit ca fiind timiditate sau slabă socializare. Mai mereu, sindromul anxios-depresiv debutează în copilărie, dar părinții trec cu vederea peste aceste tăceri prelungite sau „sentimente de rușine' ale copiilor lor, le clasifică drept prosteli și trec mai departe.

Anxietatea este o stare confuză și terifiantă pentru oricine, dar pentru un copil este nimicitoare: îl izolează profund. De aceea, trebuie încurajat să vorbească despre cum și ce simte și despre tot ce-l înconjoară.

Iată ce ar trebui să-i spui:

„Vrei să vorbești despre ce simți acum?'

Importanța discuțiilor despre anxietate este subestimată. Dar faptul că vorbești despre ceea ce simți te ajută să eliberezi sentimente și frici ascunse și, pe moment, poate fi suficient. Este un clișeu vechi de când lumea, dar „vorbitul' chiar ameliorează grijile.

„Cum te ajut să te calmezi?'

Absolut toți cei care suferă de sindromul anxios au încercat toate metodele de a se liniști. Unii au găsit câteva pârghii ajutătoare, de aceea nu strică să întrebi ce anume trebuie să spui sau faci într-o astfel de situație.

„Îmi pare tare rău că te simți astfel!'

Anxioșii nu vor să facă un adevărat spectacol de captare a atenției din stările lor, dar empatia adevărată și sinceră chiar ajută. Să nu judeci, să nu interpretezi greșit, să susții și să încurajezi o persoană aflată în această situație este cel mai bun lucru pe care-l poți face.

„Sunt aici pentru tine'

Această propoziție simplă oferă tot sprijinul și înțelegerea de care un suferind are nevoie. Pentru că nu implică nici o promisiune, nici o garanție. Ești acolo pentru el. Atât.

„E OK să fii îngrijorat, dar cum pot să te ajut să te simți mai bine?'

Să înțelegi grijile cuiva înseamnă și să-i dai de înțeles că e normal să le aibă, iar astfel îl vei face să se deschidă, să vorbească despre ce-l preocupă fără să se simtă stigmatizat.

Autor: Florentina Mușat

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie