6 tipuri de alergii bizare. Cum trebuie combătute

Nu doar polenul este vinovat de stările noastre alergice. Nici nu-ți închipui câți „dușmani ne înconjoară… Mai jos, îți prezentăm o listă de alergii bizare.

Alergiile sunt o reacție inadecvată a sistemului imunitar la anumite substanțe. Sistemul imunitar, acest scut al organismului nostru, crede că ne protejează de un eventual pericol și produce un număr foarte mare de anticorpi specifici unui anumit alergen.
Acești anticorpi se atașează de anumite celule din corp. Această alăturare generează eliberarea unor substanțe în organism care se mobilizează spre anumite părți ale corpului, piele, sistemul respirator, cauzând simptomele deja cunoscute.

Soarele

Eritemul polimorf cauzat de expunerea la soare afectează mai mult de 10% din populație, iar numărul femeilor este mai mare față de cel al bărbaților. Pielea se irită și capătă acea senzație de mâncărime atât de obositoare. După ce te scarpini, numărul bubițelor roșii se mărește progresiv.

CE E DE FĂCUT: Expunerea la soare trebuie să fie treptată. Când ai programat un concediu, pielea ta trebuie să fi fost deja expusă razelor până la întâlnirea cu marea. Imediat ce primăvara pălește și e înlocuita de torida vară, ieși cât mai mult în aer liber, la soare, având grijă să te dai cu cremă de protecție. Expunerea graduală e soluția salvatoare. Astfel, soarele puternic nu-ți va afecta pielea.

Covorul cel nou

Mochetele și covoarele au în compoziția lor anumite substanțe adezive, sunt stropite cu particule antimicrobiene și sunt tratate chimic cu anumiți compuși volatili, potențiali declanșatori de alergii. Iată de ce ne ustură ochii, avem nasul și gâtul iritate după ce
ne-am cumpărat un covor nou în dormitor. Și să nu credeți că doar cele noi sunt responsabile cu stările noastre de rău…

Covoarele vechi sunt și ele vinovate. Pe un singur metru pătrat de covor trăiesc 100.000 de acarieni de praf.

CE E DE FĂCUT: Dacă nu te poți dispensa de covoarele din toată casa, renunță, cel puțin, la cel din dormitor. Casele sunt mult mai aerisite fără aceste accesorii. Pardoseala se curăță mai ușor, mai repede, mai eficient. Achiziționează-ți un aspirator cu filtru HEPA, care are proprietatea de a capta particulele de praf, acumulându-l fără să-l recicleze.

Telefonul mobil

Un nou fenomen ia tot mai multă amploare în ultimul deceniu: Asociația Britanică de Dermatologie avertizează că a apărut un nou tip de alergie a pielii, cea cauzată de telefonul mobil, afecțiune care a fost depistată la oamenii care petrec mult timp la telefon și care dezvoltă o reacție alergică la suprafața nichelată a telefonului. Noul fenomen, numit dermatită de la telefonul mobil, a
fost descoperit după ce mai multe persoane au dezvoltat fără nicio explicație alergii pe față și pe urechi.

CE E DE FĂCUT: Dacă ai mai avut o reacție alergică la catarame sau la bijuterii din nichel, ești expusă la un risc mai ridicat de a face alergie și la telefoanele din metal. Iată de ce ar trebui să folosești căștile tot mai des pentru a minimaliza contactul telefonului cu pielea.

Becurile economice

Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente, cu putere mai mare de 75 de wați. Sigur că vrem să contribuim cu toții la protejarea mediul înconjurator, dar apariția becurilor economice a fost strâns corelată cu apariția unor probleme de sănătate, de la migrene până la crize de epilepsie. Britanicii susțin că acestea pot declanșa eczeme, erupții, iritații, mâncărimi din cauza spectrului de lumina emis.

ATENȚIE! În cazul în care un bec economic s-a spart, încăperea respectivă trebuie aerisită bine câteva ore, cioburile trebuie curățate de pe podea cu cârpe umede și în nici un caz nu trebuie folosite aspiratorul, peria sau mătura, pentru că astfel s-ar împrăștia și mai mult în aer particule potențial periculoase pentru sănătate.

CE E DE FĂCUT: Becurile LED sunt mai eficiente decât becurile economice, având plusuri și la capitolul siguranță în exploatare,
durată de viață, dimensiune redusă și nu conțin substanțe periculoase.

Odorizante de cameră

Atunci când ne dorim să împrospătăm aerul din camere nu ne gândim că-l încărcăm cu chimicale care pot declanșa diferite tipuri de alergii. Aproximativ 3.000 de miresme sunt produse de industria de parfumuri, care sunt regăsite și în odorizanții pentru încaperi. Doar 10% din acestea sunt analizate corespunzător. Odorizanții – un cocktail de substanțe chimice, pătrund în corp prin plamâni sau prin piele.

CE E DE FĂCUT: Săculeții cu lavandă și petale de trandafiri sunt soluția cea mai la îndemână. Însă dacă îți dorești un odorizant mai eficient, trebuie să pui la fiert, într-o crăticioară, coaja de lamâie, cuișoare, un baton de vanilie, coajă de portocală și să fierbi compoziția până scade. Lichidul obținut este ideal pentru a împrospăta casa cu ajutorul unui pulverizator.

Îngrășământ pentru plante

Dacă ți-ai descoperit latura creativă și cultivi plante sau sădești flori, trebuie să știi că ajutorul pe care-l oferi pământului pe care cresc acestea, sub formă de îngrășământ, îți poate cauza probleme grave de sănătate. Îngrășămintele accelerează creșterea, dar este doar un efect temporar. În schimb, daunele asupra sănătății pot fi majore. Diverse probleme ale sistemului respirator sunt cauzate de substanțele chimice aflate în compost.

CE E DE FĂCUT: Dacă ai curte unde cultivi legume, gunoiul de grajd, foarte uscat, este cea mai bună soluție. El se aplică toamna
odată cu udatul terenului. O altă variantă este cenușa obținută după arderea lemnelor, a paielor și a cocenilor. Cojile de banane adaugă solului substanțe nutritive foarte bogate în azot atunci când se descompun, de aceea ele sunt foarte eficiente.

Atenție la ambrozie!

Luna august poate aduce surprize neplăcute multora dintre noi. Te confrunți cu lăcrimare, strănut, congestie nazală, tuse, senzație de mâncărime în cerul gurii sau în gât și nas înfundat? Cel mai probabil este din cauza ambroziei care își începe polenizarea în luna august, iar efectele ei se pot resimți până toamna târziu.

Specialiștii spun că o singură plantă de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de
semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

În prezent, ambrozia a devenit cea mai alergenică plantă din România. Ea poate provoca rinite alergice și astm bronșic. Statisticile spun că aproximativ 10-15% din populație suferă de alergie în luna august, iar simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu au manifestat reacții în trecut.

Simptomele alergiei la ambrozie pot varia de la o persoană la alta, însa cele mai frecvente sunt: strănutul, senzația de mâncărime în zona nasului sau a ochilor, congestie nazală, lacrimare. Atunci când reacționează și plămânii, vorbim deja de astm: în bronhiile încărcate, inflamate se formează un mucus gros, care cu greu poate fi expectorat.

Autor: Florentina Mușat

Citește mai multe despre cât de periculos este polenul de ambrozie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate