5 motive pentru care mâncarea de la restaurant are întotdeauna gust mai bun decât cea gătită acasă

femei la masa

Oricât ai încerca, nu reușești niciodată să obții un gust la fel de bun în preparatele tale așa cum sunt cele de la restaurantele tale preferate.

Când gătim o masă completă pentru familie sau pentru o seară romantică în doi, știm exact cum ar trebui să arate și ce gust ar trebui să aibă mâncarea. Chiar dacă preparatele noastre sunt gustoase și ne dăm silința să le dăm un aspect cât mai apetisant în farfurie, rareori se întâmplă să ne iasă la fel de bune ca într-un restaurant. În primul rând, bucătăria unui restaurant funcționează ca o mașinărie: toate echipamentele sunt alese pe sprânceană, ustensilele folosite sunt cele mai bune, iar bucătarii cunosc rețetele pe dinafară. Cu toate acestea, există câteva trucuri pe care le poți fura și tu din bucătăriile restaurantelor, astfel încât mâncarea să îți iasă mai apetisantă și mai gustoasă:

Amenajează bucătăria ca la carte

Poate crezi că designul bucătăriei nu are prea multe în comun cu gustul mâncării, însă este suficient să te uiți la cum arată o bucătărie în care lucrează profesioniști, ca să îți dai seama că nu este deloc așa. Orice designer îți va spune că există două elemente-cheie în amenajarea bucătăriei: organizarea unui triunghi al spațiului de lucru: chiuvetă-frigider-blat și asigurarea unui iluminat corespunzător. Mai ales în cazul operațiunilor de precizie, cum sunt tăiatul și tocatul, ai nevoie de o lumină bună, fără umbre, care să îți permită să vezi exact ce faci. Este suficient să arunci o privire peste aceste corpuri de iluminat perfecte pentru bucătărie, ca să înțelegi ce diferență pot face și cât de ușor devine gătitul într-o astfel de atmosferă. Cu siguranță ți-ar fi mult mai simplu să te descurci într-o bucătărie iluminată practic și cu bun gust, nu-i așa?

Nu găti niciodată fără sare

Alton Brown, celebrul prezentator a numeroase show-uri de gătit din SUA, spunea că „sarea dă mai mult gust mâncărurilor decât îi dau restul de ingrediente folosite”. Acesta este și motto-ul după care se ghidează și bucătarii și nu se feresc să asezoneze cu sare fiecare preparat. Când adaugi sarea în timpul procesului de gătire, aceasta va da gust mâncărurilor și nu se va simți la fel de puternic atunci când pui porțiile în farfurii. În schimb, când pui sarea abia la final, aceasta nu va fi la fel de bine topită și absorbită și este posibil să ai senzația că ai pus prea multă.

Cuptorul contează mai mult decât crezi

Probabil ai observat că unele rețete îți cer să preîncălzești cuptorul la o anumită temperatură, înainte să pui preparatul înauntru. Un cuptor cu tempertură reglabilă este esențial pentru a putea respecta timpul de gătire indicat pe rețetă, fără să arzi mâncarea sau să o gătești insuficient. În marile bucătării ale restaurantelor vei găsi cuptoare care se încălzesc și până la 500 de grade Celsius. Acestea sunt folosite pentru a carameliza preparatele și a le da acea crustă gustoasă, înainte de a fi gătite la foc mic, pentru a se pătrunde.

Ceapa roșie, condimentul pe care îl folosești mai puțin decât ar trebui

Dacă există un condiment pe care toți bucătarii profesioniști îl adoră, atunci acesta este ceapa roșie. Ai fi surprinsă cu ce cantități de ceapă roșie se aprovizionează restaurantele săptămânal. Ceapa roșie dă o savoare plăcută multor preparate, pentru că are un gust mai puțin intens decât cel al usturoiului sau al cepei albe. Tot ce trebuie să faci este să o toci mărunt și să o rumenești două minute în tigaie, înainte să adaugi celelalte ingrediente ale preparatului tău. Merge excelent în sosuri sau preparate exotice, precum mâncarea chinezească sau thailandeză, așa că nu te sfii să o folosești mai des.

Nu folosi produse gata preparate

Un restaurant care se respectă nu îți va servi niciodată o porție de paste care conține paste cumpărate la pungă. Toate produsele lor făinoase, inclusiv pastele și tăiețeii, sunt preparate în casă, de la zero, așa că nu e de mirare că sunt mai fragede și mai gustoase. Nu este complicat să îți faci singură pastele, însă ai grijă să respecți cu strictețe rețeta și să alegi ingrediente de calitate și organice. Nu numai că pastele vor căpăta un gust mai bun și mai bogat, dar și numărul de calorii din fiecare porție va fi considerabil mai mic.

Tu ții cont de aceste trucuri? Care dintre ele ți se pare cel mai util?

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Ollyy

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse