5 iunie, Ziua Învățătorului: 5 învățători care au schimbat lumea
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2020/06/Ziua-Învățătorului.jpg)
Ziua Învățătorului a fost instituită în data de 5 iunie a fiecărui an începând cu anul 2007, după ce, în luna octombrie, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților.
Aceasta dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.
5 iunie, Ziua Învățătorului
5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr (n. iunie 1779 – d. septembrie 1823), întemeietorul învățământului modern românesc.
Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba română. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
Aceasta din urmă reprezintă cel mai vechi institut educațional din București cu predare în limba română.
Când cartea era o raritate și, de multe ori, într-o limbă necunoscută maselor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, deschizând noi orizonturi pentru un număr mare de români.
La școala acestuia au venit copii din toate păturile sociale, iar el i-a învățat cu dedicare matematică și filozofie, în limba lor maternă.
Potrivit actului normativ, Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc.
Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor.
Ministerul Educației a anunțat și că, în aceste zile, școlile vor organiza „manifestări specifice', însă numai cele care nu au prevăzută ca zi liberă această dată în contractul colectiv de muncă.
5 învățători care au schimbat lumea
Anne Sullivan
La doar 20 de ani, Anne este angajată drept guvernantă a lui Helen Keller, tânără fără auz și nevăzătoare.
În doar câteva luni, Sullivan reușește să o facă pe Helen, devenită ulterior scriitoare, să învețe 600 de cuvinte, puțină matematică și limbajul Braille.
În ciuda luptei personale cu problemele de vedere, Anne a ajutat-o pe Keller să devină prima persoană fără auz și nevăzătoare care să obțină o diplomă de colegiu.
Urmărește videoclipul de mai sus pentru a afla care sunt ceilalți 4 învățători care au schimbat lumea!
Citește și:
Anul școlar 2019 – 2020. Când au loc examenele și când se ia vacanță?
Transport gratuit pentru elevi. „Elevii vor circula spre școală doar pe baza carnetului de elev'
Coronavirusul nu se răspândește prin apă! Sfaturile specialiștilor pentru mersul la plajă și piscină