Ești prinsă în capcana nostalgiei? E și bine… și rău!

Există pe lumea asta câteva lucruri care ne țin moralul ridicat și ne ajută să depășim stările de tristețe, mai ales atunci când totul pare să meargă prost. În astfel de situații apelăm la… visarea cu ochii deschiși și la nostalgie. Ești prinsă în capcana nostalgiei? E și bine… și rău!

1SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 5

Dacă treci prin astfel de stări și ceaiul cald sub o pătură caldă nu te ajută, poate ar trebui să încerci să te uiți la câteva imagini de demult care îți vor deschide câteva portițe din memorie pe care le credeai închise. Gândește-te la vremurile de altădată, la jocuri, la melodii, la haine, obiecte și la stilul de viață care astăzi pare o glumă bună.

Foarte mulți psihologi spun că nostalgia copilăriei noastre este fundamentul pe care s-a creat caracterul nostru. Mulți dintre noi se întorc în copilărie pentru a găsi răspunsurile pe care nu le găsesc în prezent.

Cu ajutorul nostalgiei creierul nostru călătorește și accesează amintiri dintr-un trecut în care totul era bazat pe o altă scală de valori. Mulți dintre noi retrăim distracția, lipsa de griji și responsabilități, momentele fericite din trecut. Psihoterapeuții spun că nostalgia poate fi o strategie bună de a face față perioadelor stresante din prezent sau provocărilor la care suntem supuși.

Din păcate, există și o latură mai puțin benefică a nostalgiei. Și anume, aceasta poate deveni o piedică în momentul în care se interferează în viața noastră de zi cu zi împiedicându-ne să fim prezenți în realitatea cotidiană.

Din păcate, dacă ajungem să comparăm continuu experiențele noastre din trecut cu cele din prezent vom fi extrem de nefericiți și vom simți că nimic nu este la fel de bun, de gustos, de fermecător ca momentele din trecut. Acest lucru ne va afecta inevitabil viața și capacitatea de a face față cu brio prezentului.

Atenție, ne putem bloca în nostalgie, spun specialiștii. În cazul în care simți că nu mai poți ieși din amintirile trecutului ar fi bine să apelezi la un terapeut pentru a te ajuta să te bucuri de prezent.

O altă capcană a nostalgiei este că atunci când rememorăm trecutul îl vedem printr-un filtru, care întotdeauna este plăcut și suportabil. Este posibil ca multe detalii și amănunte să nu le mai vedem cu ochii minții.

Foto: Facebook

Citește și:

Ești stresată rău? Pictează-l pe Jason Momoa și-o să te simți mai bine! Garantat!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie