Ce este creatinina serică și când devine un semn sigur de insuficienţă renală

Ce este creatinina serică și când devine un semn sigur de insuficienţă renală

Creatinina este o moleculă de deșeuri chimice care este generată de metabolismul muscular. Aceasta este produsă din creatină, o moleculă de importanță majoră pentru producerea de energie în mușchi.

Aproximativ 2% din creatina corporală se transformă în creatinină în fiecare zi. Creatinina este transportată prin fluxul sanguin către rinichi. Rinichii elimină cea mai mare parte a creatininei și o elimină în urină. Deoarece masa musculară din organism este relativ constantă de la o zi la alta, producția de creatinină rămâne în mod esențial, în esență, neschimbată zilnic.

De ce sunt verificate nivelurile de creatinină din sânge?

Rinichii mențin creatinina sanguină într-un interval normal. Creatinina s-a dovedit a fi un indicator destul de sigur al funcției renale.

Nivelul crescut de creatinină semnifică afectarea funcției renale sau a bolii renale. Deoarece rinichii sunt afectați din orice motiv, nivelul creatininei din sânge va crește datorită scăderii clearance-ului creatininei de către rinichi.

Nivelurile anormal de mari ale creatininei avertizează cu privire la posibila funcționare defectuoasă sau insuficiență a rinichilor. Din acest motiv, testele standard de sânge verifică în mod curent cantitatea de creatinină din sânge.

O măsură mai precisă a funcției renale poate fi estimată prin calcularea cantității de creatinină eliminată din organism de către rinichi. Aceasta se referă la clearance-ul creatininei și estimează rata de filtrare prin rinichi (rata de filtrare glomerulară sau GFR).

 Clearance-ul creatininei poate fi măsurat în două moduri

Acesta poate fi calculat (estimat) printr-o formulă care utilizează nivelul creatininei serice (sânge), greutatea pacientului și vârsta. Formula este de 140 de zile minus vârsta pacientului în ani ori greutatea în kilograme (ori 0,85 pentru femei), împărțită la 72 de ori nivelul creatininei serice în mg/dl.

Clearance-ul creatininei poate fi, de asemenea, măsurat mai direct prin colectarea unei mostre de urină de 24 de ore și apoi prin extragerea unei mostre de sânge. Nivelul creatininei atât în urină, cât și în sânge este determinat și comparat.

Clear clearance-ul creatininei pentru femeile sănătoase este de 88-128 ml/min. și 97 până la 137 ml/min. la bărbați (nivelurile normale pot varia ușor între laboratoare).

Care sunt valorile normale ale creatininei din sânge?

Nivelurile normale de creatinină din sânge sunt de la aproximativ 0,6 până la 1,2 miligrame (mg) pe deciliter (dL) la bărbați adulți și de la 0,5 la 1,1 miligrame pe deciliter la femelele adulte.

Care sunt valorile ridicate ale creatininei?

• O persoană cu un singur rinichi poate avea un nivel normal de aproximativ 1,8 sau 1,9.

• Nivelurile creatininei care ajung la 2,0 sau mai mult la copii și 5,0 sau mai mult la adulți pot indica insuficiență renală severă.

Care sunt simptomele asociate cu niveluri crescute de creatinină?

Simptomele disfuncției renale (insuficiență renală) variază foarte mult. În general, acestea nu se corelează cu nivelul creatininei din sânge.

Unii oameni pot avea o constatare accidentală a bolii renale severe și a creatininei crescute în analizele de sânge de rutină fără a avea simptome.

În altele, în funcție de cauza problemei, pot fi prezente diferite simptome ale insuficienței renale,inclusiv:

  1. senzație de deshidratare,o oboseală ,o umflarea ( edem );
  2. dificultăți de respirație;
  3. o confuzie o multor alte simptome nespecifice (de exemplu, greață , vărsături , neuropatie și piele uscată .

Ce cauzează creșterea nivelului de creatinină în sânge?

Orice afecțiune care afectează funcția rinichilor este de natură să crească nivelul creatininei în sânge. Este important să recunoaștem dacă procesul care conduce la disfuncții renale (insuficiență renală, azotemie) este de lungă durată sau recentă.

Cele mai frecvente cauze ale bolii renale (cronice) la adulți sunt hipertensiune arterială și diabetul zaharat.

Alte cauze ale creșterii nivelului de creatinină din sânge sunt:

• Anumite medicamente pot provoca uneori niveluri anormale de creatinină.

• Creatinina serică poate, de asemenea, să crească după ingestia unei cantități mari de carne dietetică; astfel, nutriția poate avea uneori un rol în măsurarea creatininei.

• Infecțiile ale rinichilor.

 

Iulia Sandu

Foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate