Plantele carnivore au moduri surprinzătoare de a-și prinde prada

plante carnivore

Plantele carnivore prin specificul lor ieșit din comun ne-au fascinat dintotdeauna. Citind despre ele, acestea par desprinse din filmele și cărțile science-fiction. Nu trebuie să fii pasionat de botanică și grădinărit ca să nu le admiri capacitatea plantelor carnivore de a ademeni insectele. Plantele carnivore au moduri surprinzătoare de a-și prinde prada. Iată cum:

Ce sunt plantele carnivore?

Plantele carnivore datează din era dinozaurilor. Sunt speciale pentru că își iau substanțele lor nutritive capturarea unor animale sau insecte. De-a lungului mileniilor, plantele carnivore s-au adaptat perfect lumii înconjurătoare. Sunt obișnuite să crească în locuri unde solul este sărac în substanțe nutritive, în special azot, cum ar fi mlaștini acide și aflorimente de rocă, și unde vegetația este aproape inexistentă.

planta carnivora

Aceste specii de plante fac parte din lumea vegetală deoarece au nevoie de lumină pentru fotosinteză și fascinează datorită capacității lor de a atrage, captura și digera prada de origine animală, precum insecte, acarieni, nevertebrate din care își iau substanțele nutritive de care au nevoie.

Curiozități din lumea plantelor carnivore

Plantele carnivore au moduri surprinzătoare de a-și prinde prada fiind dotate cu capcane, de regulă din frunze modificate, care atrag cu ușurință “victimele”. Acestea sunt sub formă de firișoare lipicioase, frunze topogan, urne cilindrice. Aceste capcane atrag prada prin emiterea unor mirosuri speciale, dar și prin coloritul viu. Frunzele sub formă de urnă conţin un fluid digestiv care blochează insecta în interior, odată alunecată.

Vă întrebați dacă există astfel de plante și în țara noastră?  Ei bine, da! Există și poartă denumirea populară de Roua Cerului. Această plantă carnivoră se găsește în vecinătatea lacului vulcanic Sfânta Ana.

Specialiștii în botanică au demonstrat că plantele carnivore nu sunt un pericol pentru oameni datorită dimensiunii lor reduse, cea mai mare plantă fiind întâlnită în pădurile tropicale din Asia având forma unei liane de aproximativ 15 metri.

Mădălina Maftei

Foto: 123rf

Citește și:

Oamenii de succes fac acest lucru în fiecare dimineață. Uite cum reușesc să obțină întotdeauna ceea ce își doresc

Care este cel mai potrivit moment pentru a concepe un copil? Iată care este părerea specialiștilor

Ce este depresia de duminică și cum poți scăpa de ea? Trucuri care te ajută să începi o săptămână perfectă

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse