3 greșeli majore care provoacă probleme digestive

Lipsa timpului este, cu siguranță, o problemă majoră, cu care se confruntă majoritatea dintre noi. Este și principalul motiv pentru care, nu de puține ori, mâncăm prost și pe fugă.

probleme digestive

Ne oprim, adesea, asupra produselor semipreparate, de fast-food sau de patiserie, pe care le înghițim aproape pe nemestecate, în drum spre serviciu. De aici și până la apariția unor probleme digestive precum indigestie, balonări sau reflux gastroesofagian nu este decât un pas. Descoperă, în cele ce urmează, care sunt cele 3 greșeli majore care stau la originea celor mai frecvente tulburări digestive.

Amesteci proteinele cu amidonul

Combinarea alimentelor bogate în proteine, precum carnea, ouăle sau peștele, cu alimente bogate în amidon, precum cartofii, orezul sau pastele, poate perturba serios digestia, cauzând reflux gastroesofagian.

Explicația apariției acestuia este simplă: amidonul și proteinele nu pot fi digerate în același mod. Astfel, descompunerea proteinelor se face într-un mediu acid, răspunzător de acest proces fiind acidul clorhidric. Descompunerea amidonului are loc doar în mediu alcalin, în prezența anumitor enzime. Așadar, amidonul nu se descompune în mediul în care se descompun proteinele, așa încât acesta rămâne în stomac, unde începe să fermenteze, provocând balonare și reflux gastric.

Soluția pentru evitarea acestui tip de probleme digestive este combinarea alimentelor bogate în proteine cu legume, care se digeră rapid și, în plus, sunt pline de vitamine și minerale. Produsele alimentare bogate în amidon nu se combină cu nimic. Consumă-le goale, iar după ele nu mai mânca nimic cel puțin 2 ore.

Bei apă rece la masă

Băutul apei reci în timpul mesei este una dintre cele mai frecvente greșeli care duc la apariția unor probleme digestive. Apa rece perturbă buna funcționare a vaselor de sânge. Acestea se contractă, iar sângele nu mai reușește să-și îndeplinească corect rolul. Astfel, enzimele din sânge nu mai pot contribui în mod corespunzător la descompunerea alimentelor.

În plus, apa rece îngheață grăsimile conținute de alimente. Astea înseamnă, în primul rând, că stomacul va descompune cu dificultate aceste materii grase, care, astfel, se vor acumula în organism. În al doilea rând, înseamnă că organismul nu va mai fi capabil să-și concentreze energia pentru a digera alimentele, ci va căuta să-și regleze temperatura.

Bei prea multă apă în timp ce mănânci

Obișnuiești să bei multă apă atunci când iei masa? Sigur, apa este esențială pentru sănătate și chiar este recomandat să iei câteva înghițituri de apă în timp ce mănânci. Nutriționiștii atrag, însă, atenția asupra faptului că băutul unei cantități mari de apă în timpul mesei favorizează indigestia și balonarea.

Atunci când alimentele consumate ajung în stomac, se secretă acid clorhidric, care contribuie la descompunerea acestora, favorizând, totodată, o digestie bună. Înghițirea unei cantități mari de apă perturbă, însă, acțiunea acidului clorhidric și, în consecință, funcționarea întregului sistem digestiv.

Poți evita o serie de probleme digestive bând apă cu o oră înainte și cu una după masă. Dacă ți se face sete în timpul mesei, limitează-te doar la un pahar cu apă.

Acestea sunt principalele 3 greșeli care duc la apariția unor probleme digestive.  Evită-le, pentru a te bucura de o digestie sănătoasă. În plus, poți apela la un truc japonez, care te scapă de balonare, reflux gastric și indigestie: înainte de masă, bea un pahar de apă călduță în care storci zeamă de lămâie sau o cană de ceai verde.

Ți se întâmplă să te confrunți frecvent cu probleme digestive? Cum scapi de ele?

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate