10 locuri de vizitat în România în 2023

2023 a venit cu un suflu nou în materie de călătorie. Cu visuri, drumuri și experiențe diferite. Asta pentru că noi, călătorii, ne-am schimbat. Căutăm mai multă liniște, siguranță, autentic, simplu și aproape de pământ. Ne bucurăm mai mult de experiențe decât de locuri, încercăm să aflăm povești dincolo de imagini și ne-am format un gust pentru călătoria de nișă – cu elemente tradiționale, confort modern, servicii premium.

Totodată oferta celor care creează experiențe în acest domeniu crește în fiecare an, conturând din România o destinație turistică diferită față de ceea ce a avut de oferit până acum: de la satele transilvănene cu minunatele biserici fortificate, la pădurile neatinse și zonele rurale autentice, așa cum există încă în puține părți ale Europei. De la casele de oaspeți salvate și reconstruite, conacele și castelele din diferite epoci, în care te poți caza pentru o noapte, la cabanele minimaliste în vârf de munte, de la experiențele culinare locale deosebite, la poveștile spuse în cramele românești, unde se produc cu pasiune vinuri premiate la nivel mondial. Și lista poate continua.

Să începem…
Avem ce oferi din ce în ce mai mult în materie de călătorie românească și vă propunem să descoperiți la rândul vostru, anul acesta, zece locuri noi, dragi nouă, călătorilor pasionați.
Ne oprim la început la Annă Dragă, o casă bătrânească poveste și oază, în Colun, aproape de Sibiu și de Făgăraș. O nouă viață oferită în anul 2022 unui loc autentic, transformat cu grijă într-un lăcaș de odihnă, la sat. Detalii sculptate în lemn și obiecte vechi, porțelan alb și spații luminoase, așternuturi de pat impecabile, brodate atent. Ne găsim locul în grădina cu legume, în șura de vară și seara sub luminile magice care strălucesc în curte. Căsuța bătrânească din satul transilvănean este de fapt casa bunicului gazdei de acum, reproiectată din zilele nesfârșite ale copilăriei fericite și desculțe.

ANNĂ DRAGĂ

Apoi noua casă oltenească de la Conacul lui Maldăr, care recreează Oltenia autentică și veche, oferindu-ți șansa și răgazul să trăiești pentru câteva zile timpurile de atunci. Perfectă pentru două cupluri sau o familie, are două dormitoare autentice, un living de poveste, o bucătărie complet utilată cu cea mai frumoasă veselă. Detalii mărunte îți recreează experiența aici, câte o poveste în fiecare colț de cameră. Odihnă în patul oltenesc de altă dată sau în dormitorul de la etaj, amenajat idilic într-o mansardă ce pare inexistentă de afară, dar care în interior devine un adevărat univers. Câteva clipe de răgaz pe cerdacul scăldat în lumină și umbră, în toată tăcerea și frumusețea din jur.

CASĂ DE OASPEȚI OLTENEASCĂ

Continuăm cu minunatul conac de la Tohani, astăzi Conacul și Crama Apogeum, una din reședințele Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea. Aici Principele Nicolae și Ioana Doletti au trăit o frumoasă poveste de dragoste. Conacul Apogeum a fost preluat și după un proces intens de restaurare, a fost inaugurat în toamna anului 2018, primind denumirea după numele cramei unde se produce mult apreciata Fetească Neagră. Astăzi conacul oferă o adevărată experiență, printre pagini de istorie și viță de vie, cu cinci camere în vechea clădire și un apartament regal, din anii 30. Detalii arhitecturale, obiecte originale și piese autentice, servicii de masă elegante, candelabre și portrete ale membrilor Casei Regale, un șemineu ce arde superb, priveliștea fantastică asupra viei și unul dintre cele mai frumoase apusuri.

CONACUL ȘI CRAMA APOGEUM

Tot în lumea vinului românesc scrie povești și Crama de Piatră, aflată între Prahova și Buzău, domeniu de șase hectare, cu un vechi conac restaurat, o terasă către o natură minunată și un restaurant în care întreaga familia gazdă participă la crearea acestei experiențe. Tot aici, 12 camere construite în vechiul conac și în restaurant, un meniu interesant, adaptat local, pentru seri lungi de vară lângă vița-de-vie. Anual sunt îmbuteliate aici aproximativ 20 000 de sticle de vin. Pe domeniu se organizează și degustări, iar printre soiurile cultivate se numără Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Fetească Albă.

CRAMA DE PIATRĂ

Într-un loc în care patrimoniul arhitectural și cultural întâlnește o natură minunată, am descoperit în drumul nostru și Isabella Boutique Hotel. O afacere de familie, reconstruită în două clădiri antebelice, recuperate cu atenție la detalii și cu grijă pentru caracterul arhitectural de epocă. Un frumos boutique hotel care evocă atmosfera antebelică, pereți decorați cu piese contemporane și multe povești, un mediu inedit, dar familiar, pentru a explora Ținutul Secuiesc, în Târgu Mureș. Povestea este dusă mai departe aici în sânul familiei de nepoata inspirată și pasionată de gătitul și casa bunicii. Chiar dacă vorbim despre confort modern, finisaje, mobilier și facilități contemporane, casa bunicii este de fapt sentimentul de acasă, cu tot ce are el în ramă: amintiri, grijă, siguranță și cu micile bucurii simple. Am mai adăuga cafea proaspăt prăjită și bunătăți făcute din ingrediente locale.

Isabella Boutique Hotel

Într-o zonă populară deja, Valea Prahovei, Moon Village este strategic construit în Comarnic, într-un punct în care vei ocoli traficul binecunoscut, gândit ca loc retras, ce oferă o alternativă minunată la tot ceea ce se întâmplă în jur din punct de vedere turistic. Dacă îți dorești să te odihnești, să te încarci, să te retragi din ritmul zilnic, dacă ai nevoie să lucrezi în liniște și aer bun, aici este locul ideal. Moon Village închiriază case călătorilor, însă doritorii se pot retrage aici și pentru pentru muncă remote. Moon Village este de fapt un complex modern de case construite sub diferite concepte. Înăuntru, un design minimalist și modern, lemn, accente de culoare și detalii frumoase, materiale actuale, ferestre mari ce lasă toată lumina de peste zi să pătrundă în camere. Acel sentiment de vacanță și călătorie, însă senzația că ești cumva acasă, în propriul cuib, la munte.

Moon Village – COMARNIC

Din seria experiențelor transformatoare de călătorie, Portal Village, lângă Sibiu, un refugiu camuflat perfect în frumusețea fiecărui anotimp, un microunivers al pădurii, al soarelui și al oamenilor. O colecție superbă de bungalouri premium, echipate cu tot ce are nevoie un călător în drumul lui. O adevărată experiență în natura vie, case calde cu pereți transparenți, care anulează distanța dintre tine și exterior. Ideea a pornit de la nevoia unui reset autentic. Portal Village este o afacere sustenabilă și în același timp, un concept minunat de slow living. Un popas calm în natură și liniște, cu pădurea aproape, ritualuri wellness, clase de yoga și sesiuni de forest bathing, cu mâncare organică și cadre ideale pentru meditație.

Portal Village – SIBIU

Mai departe, la Singureni Manor, la nici o oră de București, am luat cu adevărat o pauză. Ne-am conectat cu fiecare mic detaliu, am respirat bucuria naturii, am regăsit energia unor valori, frumuseți și trăiri. Am fost complet surprinși să găsim o oază, o rezervație naturală în continuă mișcare, o experiență completă în sânul unui loc ce oferă servicii impecabile, cazare în camere tematice, mâncare gourmet, un retreat de echitație, observare și liniște. Pe cele 800 de hectare de pădure vei avea șansa ca la fiecare pas să te surprindă căprioare și cerbi, din cele peste 3000 de animale ale locului. Tot aici vezi adevărate spectacole de frumusețe oferite de cai pursânge arab și te bucuri de fine cuisine.

Singureni Manor

Situată în frumosul județ Harghita, Timian Chalet este de asemenea o oază retrasă, cu o vedere minunată către cele mai frumoase dealuri și pajiști din jur. O lume în care am descoperit două povești: o căsuță autentică, din lemn, construită pe malul unui pârâu și o construcție modernă, cu ferestre largi și o terasă superbă, o cabană actuală, adaptată nevoilor moderne, cu bun gust, un spa veritabil și acel confort cald și relaxat al călătoriei premium. Timian Chalet este de fapt gândit ca loc de retragere, refacere și reconectare minte-corp-suflet, construit având în minte conceptele de retreat, wellness, echilibru și curățare, aprofundate în călătoriile gazdelor de până acum, atât exterioare, cât și interioare.

Timian Chalet

În final gândește-te la Transilvania, la o livadă întinsă spre valea Arieșului, la natură, piatră și lemn. Viila Cheia, o minunată construcție cu totul aparte, ce îmbină frumos liniile minimaliste și moderne cu lemnul. La 40 km de Cluj-Napoca, vila oferă cinci camere cu o vedere uimitoare către livadă, cu mult lemn și linii fine, așternuturi albe și lumină naturală. În sezonul mai-septembrie, în peisajul locației te bucuri și de o piscină Infinity, cu adevărat specială, iar între octombrie și mai, de un ciubăr din lemn, cu apă sărată. Bucătăria de la Viila Cheia se bazează pe ingrediente locale, sănătoase și proaspete, de sezon. Locația funcționează și ca punct gastronomic local, experiență rezervată în avans. Ne place tare mult îmbinarea fină dintre stilul minimalist, nordic și set-up-ul mediteranean, din exteriorul vilei, în jurul piscinei. Aer curat, arhitectură deosebită, gust local și multă lumină.

VIILA CHEIA

Călătoria continuă și în sezonul anului acesta cu experiențe noi, autentice, locuri cu suflet și gazde bune, concepte inovatoare și pionierat în turismul românesc premium. Te îndemnăm să pornești la drum și să descoperi măcar câteva din destinațiile propuse, indiferent de experiențele pe care le îndrăgești: reîntoarcere în timp în case de oaspeți vechi, readuse la viață, degustare de vin românesc în crame răcoroase, lecție de istorie, patrimoniu și timp, călătorie în rituarile de wellness sau pur și simplu, regăsire în natura vie și verde, pe propria terasă, în tihnă și contemplare.

Material realizat de Alexandra Elena Marcu
WWW.ROMANIAN-ROMANCE.COM

Feng Shui pe înțelesul tuturor: regulile pe care trebuie să le știm

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber