Weekend cu filme în cetate, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2017

Weekend cu filme în cetate: 28-30 iulie. Poți petrece trei zile de vacanță altfel decât până acum, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2017!

Weekend cu filme în cetate

Istoria, altfel decât am învățat-o la școală

La Festivalul de Film și Istorii Râșnov ieșim din tiparele și clișeele care ni s-au impus în toți anii de școală și mult după aceea. Perspectiva asupra evenimentelor evocate se schimbă. Istoria capătă nuanțe și lumini vii, dincolo de alb-negrul din manuale.

Ce s-a întâmplat cu adevărat într-un anumit moment consemnat de istorie? De ce s-a întâmplat așa? Ce consecințe a avut cu adevărat ceea ce s-a întâmplat? Sunt întrebări la care se răspunde pe larg în dezbaterile propuse de istoricii de prestigiu prezenți la festival.

Filmele cu temă istorică, fiind lucrări de artă, își asumă din start o perspectivă subiectivă. Dar subiectiv cu subiectiv însumate construiesc tabloul viu, nu complet, dar adevărat al istoriei.

Weekend cu filme în cetate

Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2017 se va desfășura în perioada 28 iulie – 6 august. Pe scurt, vor avea loc 44 de proiecții de filme documentare și de ficțiune, 22 de prelegeri, dezbateri și ateliere, 15 concerte și evenimente speciale și 5 expoziții. În acest an, este organizată prima ediție a Salonului de Istorii Scrise, târg de carte în cadrul căruia vor fi prezente 14 edituri.

Vineri, 28 iulie, se deschide cea de-a noua ediție a FFIR
De la ora 20.00, în Grădina Cetăţii Râșnov, performance improvizație de muzică şi coregrafie: Dar despre ce e vorba? – tipare şi forme libere, cu Sânziana Tarţa, dans și Attila J. Szabó, violoncel.
De la ora 21.00, film: 6.9 pe scara Richter, în prezența regizorului Nae Caranfil.

Sâmbătă, 29 iulie, seară sud-americană.
De la ora 15:30, dezbaterea București 1977. Postfața dramei unui oraș, găzduită de cinematograful Amza Pellea, cu Nae Caranfil.
Seara va începe cu inaugurarea expoziției de fotografie Doi prieteni. Trei săptămâni în Anzi a scriitorului Marius Chivu și filologului Marius Rădoi, profesor (excepțional) de limba spaniolă la Instituto Cervantes din București. Fotografiile vor fi expuse în Grădina Cetăţii Râşnov.
De la ora 20:00, concert ArgenTango, adică: Analía Selis, voce; Mariano Castro, pian și aranjamente; Omar Massa, bandoneon; Răzvan Suma, violoncel; Rafael Butaru, vioară.
De la ora 21.00, film: Neruda, în regia lui Pablo Larraín.

Duminică, 30 iulie
De la 9.30, film: Independența României  (1912, r: Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), însoţit de comentariul live al istoricului Mirela Murgescu.
De la 16.00, dezbaterea Entertainment. Blockbuster. Film, la care vor participa Andrei Boncea (producător), Tudor Giurgiu (regizor, Director TIFF) și Codin Maticiuc (actor).
De la ora 20.00, în Grădina Cetăţii Râşnov: concert acustic The Mono Jacks.
De la ora 21.00, film: La drum cu tata, în prezența producătorului Daniel Mitulescu.

Vremea se anunță frumoasă!

Vineri seara, un scurt duș cald de vară, pe la ora 6, deci mult înainte de începerea spectacolului de deschidere a festivalului. Sâmbătă și duminică – soare, frumos, temperaturi suportabile și niciun strop de ploaie. Nu mă crezi? Verifică aici.

De reținut:

  • Accesul la toate manifestațiile festivalului este gratuit!
  • Funcționează ascensorul / cremaliera care urcă la cetate.

Ce va fi în zilele următoare? Află de pe site-ul festivalului!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Muzica, filme, carte