”Vreau să mă las de fumat!” – Cel mai bun mesaj de Ziua Mondială fără Tutun

În fiecare an, la final de mai, se sărbătorește Ziua Mondială fără Tutun. De fapt, se trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive ale fumatului, astfel încât cât mai multe persoane să ajungă să spună „Vreau să mă las de fumat'. 

Fumatul rămâne, în continuare, unul dintre factorii principali ai apariției unor probleme grave de sănătate: cancerul pulmonar, bolile respiratorii cronice la copii și adulți, diabetul, favorizând și apariția poluării. Conform informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, 80% dintre fumători provin din țări cu venituri mici și mijlocii. Acolo tutunul are parte de o comercializare intensă. Din păcate, tutunul este vinovatul și pentru cele peste 8 milioane de decese anual.

Dacă mă las de fumat, câștig…

Din cauza afecțiunilor pulmonare cu care pacienții au rămas după infecția cu SARS-COV-2, multe persoane au fost îndrumate și încurajate să renunțe la fumat. Organizația Mondială a Sănătății lansează cu această ocazie o campanie globală cu titlul „Câștigi renunțând'.

Pentru persoanele care renunță la fumat, beneficiile  apar imediat:

  • după doar 20 de minute, ritmul cardiac scade;
  • după 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal;
  • între 2 și 12 săptămâni, funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc;
  • după 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător;
  • după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze;
  • ‚,riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor la 15 ani de la renunțarea la fumat, spune  Dr. Monica Marc, Preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.

În plus, declară medicul, „dacă renunțarea la fumat are loc în jurul vârstei de 30 de ani, fumătorul câștigă aproape 10 ani; la vârsta de 40 de ani, câștigă 9 ani, la aproximativ 50 de ani, câștigă 6 ani, iar la aproximativ 60 de ani, 3 ani de speranță de viață. Astfel, putem spune că niciodată nu e prea târziu să renunți la fumat, dar «cu cât mai repede, cu atât mai bine»'.

Citește și: Fumătorii pasivi pot ajunge să sufere de boli mintale?

Foto: Shutterstock

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri