Vom călători doar pe baza unui pașaport de vaccinare COVID???

Vom călători doar pe baza unui pașaport de vaccinare COVID???

O idee venită de peste mări și țări prinde tot mai mult contur: călătoriile, începând cu această vară se vor face doar pe baza unui pașaport de vaccinare Covid. Este legală această măsură?

Se pare că țările din Uniunea Europeană iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare împotriva COVID-19 ca „pașaport de vaccinare', deși ideea nu are adepți peste tot fiind destul de controversată.

Țările însorite din sudul Europei, care depind de turism, susțin ideea existenței unui pașaport de vaccinare

Grecia a fost prima țară care a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare pentru călătorii în UE. Mai mult, Grecia a semnat deja un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinati deplasările între cele două țări.
Între cele 27 de state membre ale UE continuă însă discuțiile privind regulile comune și datele pacienților care trebuie comunicate pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Până acum nu s-a ajuns la o poziție comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.
Nici Spania nu e departe de cerințele Greciei. Ministrul de externe spaniol, Arancha Gonzales Laya, consideră că pașaportul de vaccinare ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranță a mobilității.
Și Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activități normale cum ar fi… călătoriile în scop turistic.

Țările nordice par că nici nu vor să stea la masa negocierilor. Suedia și Danemarca deja au demarat crearea unor certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinatate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante.
Islanda, aflată în Spatiului Schengen, a început să emita certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaționale.
În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinați sau dețin un test COVID-19 negativ sunt scutiți de carantină.

Deocamdată, OMS susține certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiție pentru călătorii.

Poziția Franței e rezervată: „Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Și nu știm dacă acestea împiedică transmiterea, a declarat în ianuarie ministrul sănătății, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie să înceapă „peste câteva luni, a spus el.

Germania vine cu altă idee:  „Dacă un proprietar de restaurant dorește să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislației curente, a declarat ministrul justitiei, Christine Lambrecht.

Foto: 123rf

Citeste și:

Efectele secundare ale dezinfectanților asupra mâinilor

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri