Vladimir Putin, la un pas de o lovitură de stat

În ciuda discuțiilor de pace în curs dintre reprezentanții lui Volodimir Zelenski și ai lui Vladimir Putin, încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu pare să fie aproape. Și pe măsură ce orașele ucrainene sunt atacate, o presiune crește în Rusia, care este din ce în ce mai izolată pe scena internațională.

Sancțiunile intră în vigoare și disidența, pe care autoritățile sunt hotărâte să o zdrobească, crește, se pare, chiar și la Kremlin.

Pe măsură ce războiul continuă, specialiștii se întreabă dacă nu cumva Vladimir Putin va fi înlăturat printr-o lovitură de stat.

Președintele rus se bucură de un nivel solid de sprijin în rândul legiuitorilor, așa cum demonstrează un vot recent cu câteva zile înainte de începerea războiului pentru recunoașterea separatiste, autoproclamate Republici Populare Donețk și Lugansk din Ucraina.

Din cei 450 de membri ai Dumei, 351 au susținut mișcarea, în conformitate cu aprobarea lui Putin. În același timp, partidul Rusia Unită a lui Putin a fost acuzat de fraudare a voturilor, ținându-l la putere mai bine de 20 de ani.

Cu toate acestea, unii analiști politici au sugerat că, în condițiile în care sancțiunile lovesc puternic economia, un impuls pentru a-l îndepărta pe Putin de la putere s-ar putea accelera.

Volodimir Ișcenko, un sociolog ucrainean care a studiat revoluțiile din arena post-sovietică, nu este de acord.

„Nu cred că revoluția este cel mai probabil rezultat al sancțiunilor', a spus el pentru Al Jazeera, argumentând că nemulțumirile sporite nu sunt suficiente pentru a declanșa o revoltă.

Mai degrabă, era nevoie de „o scindare între elite, unitatea opoziției, structuri de coordonare și mobilizare'.

La începutul secolului al XX-lea, Imperiul Rus a trecut prin două revoluții legate de războaie nepopulare, una în 1905 după înfrângerea umilitoare din războiul ruso-japonez din 1904-1905 și alta în 1917 în timpul Primului Război Mondial.

După colapsul sovietic, alte republici proaspăt independente au trecut printr-un șir de revolte populare, cu guvernele răsturnate în Georgia, Armenia și Moldova. Au fost trei revoluții în Kârgâzstan și încă trei în Ucraina.

Putin și-a petrecut o mare parte din ultimele două decenii pregătindu-se împotriva unei așa-numite „revoluții de culoare', cum ar fi Revoluția Portocalie din 2004 în Ucraina, despre care credea că este planificată de la Washington.

Aceasta include marginalizarea personalităților din opoziție, cum ar fi Alexey Navalny, acum închis, a cărui mișcare politică a fost scoasă în afara legii, dar continuă să funcționeze și ajută la organizarea protestelor.

„În ceea ce privește opoziția, este într-o formă proastă. Mișcarea lui Navalny este reprimată. În plus, opoziția este divizată de război. Comuniștii și multe alte partide care s-ar putea alia cu opoziția susțin cu tărie războiul acum', a mai spus Ișcenko.

Acesta a mai declarat pentru sursa mai sus menționată că exodul majorității rușilor anti-război, estimat la peste 200.000 de oameni din februarie, a făcut revolta în masă și mai puțin probabilă.

„Lovitura de stat este mai probabilă decât o revoluție acum. Deși, nu sunt sigur că o posibilă conspirație de elită împotriva lui Putin ar face o mișcare înainte de o înfrângere majoră în Ucraina.

„Așadar, în cele din urmă, echilibrul de forțe pe câmpurile de luptă ucrainene ar determina posibilitatea fie unei lovituri de stat, fie a unei revoluții, fie a supraviețuirii și consolidării regimului lui Putin. Nu invers.”

Dacă nu o revoltă în masă, poate că oligarhii și oficialii din cercul apropiat al lui Vladimir Putin, frustrați de sancțiuni și incapabili să se bucure de croazierele lor cu iahturi din sudul Franței, ar putea încerca să-l detroneze pe președinte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri