Vine un nou val de căldură! Este cod portocaliu de caniculă în 9 județe și cod galben în restul țării

Nu scăpăm de caniculă nici în zilele următoare, iar temperaturile vor fi greu de suportat. Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă în 9 județe, iar în restul țării este cod galben de vijelii.

Cod galben de vijelii

Codul galben de ploi și instabilitate atmosferică accentuată este valabil până pe data de 8 august, la ora 6 dimineața. Zonele afectate sunt regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice și zonele de munte, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. În acest interval, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40 – 50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente până în dimineața zilei de luni (7 august), la munte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și în cea mai mare parte a Moldovei. Pe parcursul zilei de luni (7 august) și în cursul nopții de luni spre marți (7/8 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș.

În regiunile nord-vestice, nordice și la munte manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în după-amiaza zilei de duminică (6 august), iar în sudul și sud-estul țării vor fi mai ales în seara zilei de luni (7 august) şi în noaptea de luni spre marți (7/8 august).

Cod portocaliu și val de căldură în 9 județe

Pentru data de 7 august, meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Zonele afectate sunt Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Luni (7 august), valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82 – 84 de unități.

Cod galben de caniculă în restul țării

În nordul Olteniei, Munteniei și al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de marţi (8 august), local disconfortul termic va fi ridicat și, îndeosebi în Lunca Dunării, maximele termice vor mai atinge 35 – 37 de grade.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cutremur de 4,4 grade în România. Seismul s-a produs la o adâncime de 90 de kilometri

Folosești aplicația WhatsApp? Ai grijă dacă primești acest mesaj

Cărțile de identitate ar putea fi schimbate începând de anul viitor. Cum vor arăta noile buletine

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri