Cărțile de identitate ar putea fi schimbate începând de anul viitor. Cum vor arăta noile buletine

Un proiect prezentat de Ministerul Afacerilor Interne prevede înlocuirea cărților de identitate cu unele electronice.

Cărțile de identitate în format tipărit ar putea deveni doar o amintire. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne își propun ca începând cu anul 2018, acestea să fie înlocuite de buletinele electronice, o variantă mult mai sigură.

Cum vor arăta noile buletine?

Potrivit proiectului, noile buletine vor conține atât date tipărite prin tehnici speciale, cât și informații în format electronic. Dimensiunea noilor cărți de identitate va fi asemănătoare cu cea a permisului de conducere, iar după introducerea acestora, cardul de sănătate nu va mai fi necesar, noul buletin preluând funcțiile acestuia. În format electronic, noile cărți de identitate vor conține aceleași date pe care le regăseam și pe buletinele tipărite. Mai exact, numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, Codul Numeric Personal, adresa de domiciliu și prenumele părinţilor titularului, potrivit news.ro.

Buletinul în format electronic va putea fi eliberat încă de la naștere, asta dacă părinții vor solicita acest lucru. Astfel, persoanele cu vârsta până în 14 ani vor putea beneficia de buletine cu valabilitate de 2 ani, cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani vor avea cărți de identitate valabile 4 ani, iar cei care au împlinit 18 ani vor beneficia de un buletin valabil pe o perioadă de 10 ani.

Cât vor costa cărțile de identitate electronice?

Ministerul Afacerilor Interne nu a făcut precizări cu privire la costurile pe care românii le vor suporta pentru a intra în posesia unui buletin electronic. Cu toate acestea, privind sumele de bani cheltuite la nivel european, prețul plătit de cetățeni se situează între 15 și 20 de euro.

“La nivelul Uniunii Europene, preţul mediu este de 15-20 euro, preţ cu care se vinde cetăţenilor. Noi intenţionăm să ne situăm sub acest preţ. Contravaloarea cărţii de identitate o va suporta cetăţeanul, beneficiarul documentului, ca şi în prezent”, au precizat inițiatorii proiectului, potrivit mediafax.ro.

Pentru că au existat foarte multe discuții pe baza acestui subiect, cei care din motive religioase nu acceptă o carte de identitate electronică, vor beneficia de una clasică.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Jumătate din țară este sub cod galben de ploi. Până când este valabilă avertizarea meteorologilor?

Mulţi tineri NU știu asta! Dacă ai dat BAC-ul, poţi lua de la stat 1.500 de lei. Iată de ce acte ai nevoie

Ce acte sunt oferite de medicul de familie în mod GRATUIT

Vezi şi ce faci dacă ai pierdut buletinul, certificatul de naştere, cardul de sănătate!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri