Varstele iubirii

Se spune ca 20 de ani este varsta dragostei. Dar, de fapt, dragostea este o permanenta in viata noastra; ne indragostim si iubim la orice varsta.

Dar, oare, la 40 de ani iubim la fel ca la 18 ani? De ce, la un moment dat, dorim altceva, nu mai suntem multumite de ceea ce ne ofera relatia noastra de dragoste? Poate pentru ca, asa cum orice femeie evolueaza biologic, intelectual, emotional, si dragostea isi are varstele ei, de la primii fiori ai adolescentei pana la sentimentele pasionale si profunde ale maturitatii.
La orice varsta, intr-o relatie de dragoste cautam fidelitate, respect, disponibilitate din partea partenerului. Dar cum? Si in ce proportii?

In ultimul deceniu, varsta la care incep sa se lege primele relatii de dragoste a scazut catre 15 – 16 ani. Se pare ca adolescenta de astazi devine constienta de propria-i feminitate mai devreme decat mama sau bunica sa. Dar aceasta emancipare emotionala si sociala precoce nu este sinonima cu dragostea. Ea este, de fapt, o perioada de "ucenicie in ale dragostei". Acum apar primele atractii, primele emotii pline de puritate si entuziasm.
Adolescenta cauta experiente pe toate planurile, inclusiv pe cel sentimental, care sa o formeze si sa ii dea masura propriilor disponibilitati.

La 20 de ani…

De la 18 – 20 de ani, femeia incepe sa se maturizeze, dar este inca intr-o perioada de cautari de noi experiente. Dragostea ei este plina de entuziasm, invatand treptat sa iubeasca profund si nuantat. Dorinta de a avea un partener este uneori mai importanta decat partenerul insusi.
Totodata, doreste sa se distreze, sa-si largeasca cercul de cunostinte si sa se inscrie pe o anumita orbita profesionala. Ruperea unei relatii poate sa nu aiba mare importanta; sfarsitul unei relatii se poate sincroniza cu inceputul alteia.

Ce inseamna dragostea la 20 de ani?

  • Preocupari comune: mai importanta decat daruirea sufleteasca este impartasirea intereselor; cautam un partener care sa alunge plictiseala si sa ne ofere ceva nou.
  • Romantism: este o varsta la care femeia ii cere partenerului sa-i ofere clipe romantice, flori la fiecare intalnire, cina in doi la lumina lumanarilor, declaratii si scrisori de dragoste .
  • Selectivitate relativa: orice tanar dragut care ne face un compliment este o posibila relatie; cu toate acestea, la 20 de ani nu suntem dispuse la compromisuri. Un singur pas gresit al partenerului ne poate face sa ne reconsideram total atitudinea fata de el.
  • Idealism: este varsta la care cautam barbatul ideal; de fiecare data cand ne indragostim, "el" pare a fi iubirea cea mare. Ar fi bine, insa, sa nu ne lasam in voia fanteziilor, deoarece s-ar putea sa cautam un ideal de neatins, ceea ce duce inevitabil la dezamagiri.
  • Un posibil pericol: in cazul unei casatorii incheiate la aceasta varsta, de multe ori sperantele si entuziasmul inceputului se pot transforma foarte repede in reprosuri si deziluzii, din simplul motiv ca realitatea nu mai corespunde asteptarilor.

C.S., 20 de ani, studenta
: "Cel mai important este ca prietenul meu sa nu ma plictiseasca si sa tina cont de ce vreau eu. Daca nu ma face sa rad, nu are nici o sansa."

La 25 de ani…

Cresterea nivelului de maturizare emotionala, sexuala, sociala isi spune cuvantul la aceasta varsta. Dupa perioada de acumulare de experienta, cautam o relatie care sa dureze si care sa ne ofere echilibru si stabilitate.
Cariera profesionala este un element care nu trebuie neglijat, oferind o oarecare independenta

Ce inseamna dragostea la 25 de ani?

  • Ancorare in realitate: perioada idealismului a trecut; experienta anterioara face posibila crearea unei scari de valori realiste.
  • Selectivitate: femeia se cunoaste pe sine mai bine; este mai constienta de propriile dorinte si nevoi, fiind capabila sa faca alegeri dupa criterii clare si sa nu se lase influentata de primele impresii.
  • Fidelitate: integritatea partenerului este unul din cele mai importante elemente ale unei relatii de durata, oferind indicii despre disponibilitatea si reciprocitatea relatiei in cuplu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie