Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat fără limită superioară de vârstă

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat fără limită superioară de vârstă

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea a decis ca vaccinul împotriva SARS-CoV-2 de la AstraZeneca să fie administrat tuturor adulților cu vârsta peste 18 ani, deși până acum se vaccinau doar persoanele cu vârsta sub 55 de ani din cauza eficacității slabe a persoanelor în vârstă.

„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză', potrivit comunicatului oferit de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că vaccinul AstraZeneca și Oxford University a fost sigur și eficient în prevenirea infecției la persoanele cu vârsta de 18 ani, pe baza datelor din patru studii clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia și Sud Africa. Cele două doze pot fi administrate între patru și 12 săptămâni.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, scrie Digi24.

În România au fost distribuite 694.000 de doze și începând cu 15 februarie s-au imunizat 187.294 de persoane cu vaccinul AstraZeneca, înregistrându-se 32 de reacții adverse tip local și 1.956 tip general.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri