Cât de periculoasă este noua tulpină sud-africană?

În decembrie 2019, întreaga planetă a fost luată cu asalt din cauza coronavirusului care a apărut în China. De-a lungul timpului acest virus ucigaș a suferit mutații care au pus în pericol viețile oamenilor.

Prima tulpină care s-a răspândit într-un mod fulgerător a fost tulpina britanică, iar acum cea sud-africană este cea care îi îngrijorează pe cercetători. De curând, au fost depistate două cazuri și în România.

Se pare că virusul SARS-CoV-2 este extrem de dibace și găsește diferite modalități de a ataca sistemul imunitar. Specialiștii sunt în alertă și caută soluții de a îmbunătăți vaccinul Oxford AstraZeneca, deoarece prezintă o eficiență scăzută în fața tulpinei din Africa de Sud.

Vestea bună este că variantele de vaccin de până acum previn dezvoltarea unor forme severe de Covid-19.

Cât de periculoasă este noua tulpină sud-africană?

Toate virusurile existente suferă de-a lungul timpului mutații care duc la noi forme ale virusului inițial. Același lucru s-a întâmplat și cu cel care cauzează Covid-19. Aceste mutații reprezintă mici modificări genetice care fac copii ale virusului pentru a se transmite.

Cercetătorii susțin că sunt numeroase tipuri de coronavirus, însă sunt îngrijorați de varianta sud-africană, cunoscută și ca 501.V2 sau B.1.351, potrivit BBC. În prezent nu există suficiente studii că această tulpină ar cauza forme severe de boală, însă la fel de predispuși ca la cel inițial sunt persoanele în vârstă și cei care prezintă comorbidități.

Mai mult de atât, experții susțin că noua tulpină se răspândește mult mai repede și vaccinurile nu ar putea fi eficiente. De asemenea, există și o mutație la noua variantă, numită N501Y, care se pare că face virusul mai contagios, iar mutația E484K atacă sistemul imunitar și ar putea scădea eficiența vaccinurilor.

Cât de mult ne protejează vacciurile împotriva noii tulpini este greu de răspuns în momentul actual. Potrivit unor studii, vaccinul de la Pfizer funcționează, însă nu este la fel de eficient ca în cazul virusului inițial. Pentru o protecție mai bună, acestea pot fi modificate, însă ar putea dura câteva săptămâni, ba chiar luni.

Tulpina sud-africană a ajuns în peste 20 de țări, iar recent au fost descoperite două cazuri și în România, un caz la București și unul la Pitești.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Stiri