UNESCO anunță că „situația multor artiști a trecut de la precară la nesustenabilă” din cauza pandemiei

Un raport UNESCO avertizează că veniturile din industriile culturale și creative au scăzut între 20% și 40% în 2020.

Cultura nu are aproape niciodată certitudini. Fiecare premieră visează la succes, dar se confruntă cu riscul eșecului. Iar veniturile creatorilor sunt adesea în scădere și în flux, în funcție de anotimp. Prin urmare, pandemia a lovit în mod deosebit un sector cu aproape niciun pilon solid.

„Situația multor artiști a trecut de la precară la nesustenabilă, punând în pericol diversitatea creației', avertizează UNESCO, agenția Națiunilor Unite specializată în cultură, știință și educație, într-un raport publicat recent, potrivit El Pais.

Studiul, cu peste 332 de pagini, analizează situația globală a sectorului, cu nesfârșite grafice, reflecții, exemple concrete, câteva vești bune, dar și câteva semnale roșii.

„În țările pentru care sunt disponibile date, veniturile din industriile culturale și creative au scăzut între 20% și 40% în 2020 , iar aceste sectoare au performat, în general, economiile naționale respective, pentru care au suferit mai multe daune decât în ​​timpul oricărei crize anterioare', spune investigația.

Cea mai extremă traducere a datelor este închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concert sau galeriilor, care a afectat întreaga planetă în acești doi ani, pe lângă sutele de spectacole, filme, cărți, tablouri, jocuri video sau benzi desenate care nu au fost făcute niciodată.

Dar cine rămâne în picioare o face în mijlocul dificultăților, potrivit UNESCO: „În 2020, veniturile obținute de creatori au scăzut cu peste 10%. De când a fost declarată pandemia, artiștii au fost nevoiți să se bazeze mult mai mult pe streaming, care nu oferă suficiente venituri pentru a susține o carieră profesională', adaugă cercetarea, care urmărește convenția din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale.

Însuși subtitlul studiului, „Creșterea culturii ca bun public global', face apel la întărirea importanței artelor pentru state. Însă există un paradox comun în sector: cultura primește întotdeauna cuvinte de laudă, mai ales din politică, dar răsplata nu este tocmai pe măsură.

„Investițiile publice în cultură sunt în scădere de 10 ani', anunță UNESCO, care regretă și că „regulamentele insuficiente sau inadecvate și lipsa competențelor în mediul digital cresc inegalitățile'.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Stiri