Un nou virus asemănător cu Covid-19 a fost descoperit la un liliac. Ridică temeri că ar putea infecta oamenii
Un nou virus asemănător cu Covid-19 a fost descoperit la un liliac, ceea ce ridică temeri că ar putea infecta oamenii. Oamenii de știință din SUA au avertizat că boala ar putea fi rezistentă la vaccinurile actuale.
Covid-19 circulă acum de peste doi ani, iar milioane de oameni au fost vaccinați sau au un fel de protecție împotriva unei infecții anterioare. S-a dovedit că actuala tulpină Omicron este mai blândă decât altele și, la nivel global, mulți învață să trăiască cu acest virus.
Dar această nouă evoluție se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că sarbecovirusurile – membri ai familiei coronavirus – sunt răspândite în Asia și în Europa de Est.
Potrivit The Sun, autorul principal al studiului, Dr. Michael Letko, de la Universitatea de Stat Washington din SUA, a declarat: „Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs de desfășurare împotriva SARS-CoV-2.”
Originile exacte ale virusului nu sunt clare și sunt în prezent investigate de o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Khosta-2 a fost descoperit pentru prima dată la un liliac cu potcoavă în urmă cu doi ani, iar medicii au descoperit că acesta, la fel ca și Covid, poate infecta celulele umane dacă este transmis de la animal la om.
Cercetătorii au declarat că descoperirile lor evidențiază importanța dezvoltării unor vaccinuri care să acopere un spectru larg de virusuri – nu doar o singură linie genetică, cum ar fi Covid-19.
Dr. Letko a adăugat că, în prezent, există încă grupuri care încearcă să conceapă un vaccin care să ne protejeze de următoarea variantă de Covid.
„Din nefericire, multe dintre vaccinurile noastre actuale sunt concepute pentru virusuri specifice despre care știm că infectează celulele umane sau pentru cele care par să prezinte cel mai mare risc de a ne infecta.
Dar aceasta este o listă care se schimbă mereu. Trebuie să lărgim aria de proiectare a acestor vaccinuri pentru a ne proteja împotriva tuturor sarbecovirusurilor”, a adăugat specialistul.
În ultimii ani, au fost descoperite sute de sarbecovirusuri, în special la liliecii din Asia. În majoritatea cazurilor, acestea nu sunt capabile să infecteze oamenii, iar inițial virusurile Khosta-1 și Khosta-2 nu reprezentau o amenințare.
„Din punct de vedere genetic, aceste virusuri rusești ciudate semănau cu altele care fuseseră descoperite în alte părți ale lumii, dar pentru că nu semănau cu SARS-CoV-2, nimeni nu a crezut că sunt ceva care să ne alarmeze prea tare. Dar când ne-am uitat mai atent la ele, am fost foarte surprinși să descoperim că pot infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin din înțelegerea noastră cu privire la acești viruși, de unde provin și ce regiuni sunt îngrijorătoare.”
Aceste virusuri, la fel ca și Covid-19, utilizează o proteină spike pentru a infecta celulele umane. Deși îi lipsesc unele gene pe care le are Covid, există riscul ca acesta să se combine cu Omicron, au adăugat experții.