Un nou pas în medicină: oamenii de știință au descoperit un nou organ în corpul uman

Un nou pas în medicină: oamenii de știință au descoperit un nou organ în corpul uman

Oamenii de știință au descoperit un nou organ în corpul uman: un set de glande salivare așezate adânc în partea superioară a gâtului. 

Această regiune nazofaringiană – în spatele nasului – nu se credea că găzduiește altceva decât glandele salivare microscopice, difuze; dar setul nou descoperit are o lungime medie de aproximativ 3,9 centimetri. Datorită amplasării lor pe o bucată de cartilaj numită torus tubarius, descoperitorii acestor noi glande le-au denumit glandele salivare tubariale. Glandele probabil lubrifiază și umezesc gâtul superior din spatele nasului și gurii, au scris cercetătorii pe 23 septembrie în revista Radiotherapy and Oncology.

Descoperirea a fost întâmplătoare. Cercetătorii de la Institutul Olandez pentru Cancer foloseau o combinație de scanări CT și tomografie cu emisie de pozitroni (PET) numită PSMA PET-CT pentru a studia cancerul de prostată . În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor' radioactiv. Acest trasor se leagă bine de proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată. Studiile clinice au descoperit că scanarea PSMA PET-CT este mai bună decât imagistica convențională la detectarea cancerului de prostată metastazat.

Până în prezent, la om existau trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, în spatele obrazului. Dincolo de acestea, poate o mie de glande salivare microscopice sunt împrăștiate în țesutul mucosal al gâtului și gurii, a declarat co-autorul studiului și oncologul în radiații al Institutului Olandez de Cancer, Wouter Vogel.

„Deci, imaginați-vă surpriza noastră când am găsit acestea', a spus Vogel. 

Pentru a confirma descoperirea, Vogel și colegii săi au studiat imagistic 100 de pacienți (99 dintre ei bărbați datorită concentrării asupra cancerului de prostată) și au constatat că toți aveau glandele recent descoperite.

Ei au disecat regiunea nazofaringe de la două cadavre dintr-un program de donare a corpului uman și au constatat că regiunea nou-găsită constă din țesut al glandei mucoasei și conducte care se scurg în nazofaringe. 

Descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului. Medicii care folosesc radiații pe cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel, deoarece deteriorarea acestor glande poate avea un impact asupra calității vieții. 

„Pacienții pot avea probleme cu mâncarea, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală', a spus el. 

Noua descoperire s-ar putea traduce astfel în mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

Foto: The Netherlands Cancer Institute

Citeste și:

Te speli des pe mâini? Iată câteva sfaturi pentru tratarea mâinilor după spălarea excesivă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri