UE a autorizat vaccinul de la Moderna! Care sunt diferențele dintre noul vaccin și cel de la Pfizer-BioNTech?

A fost autorizat vaccinul anti-Covid-19 de la Moderna, cel de-al doilea vaccin coronavirus care urmează să fie aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană.

Decizia finalizează recomandarea autorității de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, care a recomandat acordarea medicamentului o autorizație condiționată de introducere pe piață.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a declarat miercuri, 6 ianuarie 2021, că „acest vaccin ne oferă un alt instrument pentru a depăși situația de urgență actuală'.

“Este o dovadă a eforturilor și angajamentului tuturor celor implicați că avem această a doua recomandare pozitivă de vaccin la scurt timp de un an de când pandemia a fost declarată de OMS”, a spus ea, potrivit CNN.

UE a asigurat achiziționarea a până la 160 de milioane de doze de vaccin Moderna – suficient pentru a vaccina 80 de milioane de oameni din cei 448 de milioane de cetățeni ai săi.

Care sunt diferențele dintre cele două speranțe pentru omenire?

Specialiștii își spun speranța în cele două vaccinuri și consideră că doar așa vom ieși din pandemia care ne-a dat tuturor viața peste cap. Pe lângă multitudinea de asemănări, așa cum era de așteptat, există și câteva diferențe notabile între cele două.

Prima și cea mai importantă diferență este conservarea la rece. Dacă vaccinul Pfizer necesită păstrarea lui la temperaturi de -60 şi -80 de grade Celsius, cel de la Moderna se poate depozita într-un congelator normal la doar -20 de grade Celsius. Acest lucru înseamnă că vaccinul de la Pfizer implică costuri mai mari din cauza complexității de distribuire și depozitare.

Mai mult de atât, timpul de păstrare a vaccinului Pfizer într-un congelator normal este de cinci zile, însă Moderna rezistă până la o lună. Moderna poate fi o soluție salvatoare mai ales pentru țările mai puțin dezvoltate.

O altă diferență importantă este dozajul celor două, dar și durata de timp când se face rapelul. Cel de la Pfizer vine în doze de 30 micrograme și se administrează la o diferență de 21 de zile, iar cel de la Moderna vine în doze de 100 micrograme și se administrează la o distanță de 28 de zile.

Eficacitatea ambelor vaccinuri este de aproximativ 95%, dar s-a demonstrat faptul că cel de la Moderna ar putea preveni cazurile de îmbolnăvire gravă de Covid-19.

Deși ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, fiecare dintre ele au propriul tip de acoperire lipidică pentru protejarea ARNm. Vaccinul Pfizer a fost autorizat pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.

Ceea ce ar putea crește credibilitatea oamenilor în ceea ce privește vaccinul celor de la Pfizer este vechimea de aproape două secole a companiei pe piața industriei farmaceutice. Dacă Pfizer a mai prezentat celor de la The Food and Drug Administration și alte vaccinuri, printre care și faimosul PREVENAR 13, cei de la Moderna nu au scos nimic până acum pe piață, deși compania biotehnologică a fost înființată în urmă cu doar zece ani.

Reacții adverse ale vaccinului Moderna

Mulți voluntari care au primit serul anti-Covid-19 au avut efecte secundare neobișnuite. Cei care au participat la testele clinice aveau câteva tratamente cosmetice faciale.

„În aceste cazuri, pacienții au avut umflături și inflamații în zona feței unde aveau substanțe injectate sub piele. Doi pacienți au avut tratamentul cosmetic cu șase luni înaintea administrării vaccinului, iar o pacientă a avut tratament cosmetic injectabil la buze, la două zile după vaccin. Toți au primit steroizi și antihistaminice și reacțiile adverse au trecut', a declarat Shirley Chi, medic dermatolog, potrivit Agerpres.

Un medic din Boston, cu antecendete alergice la crustacee, a suferit o reacție alergică destul de puternică după ce s-a vaccinat cu serul produs de cei de la Moderna. Acesta s-a simțit ameţit, iar bătăile inimii au început să fie accelerate, potrivit New York Times.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri