Un nou simptom Covid-19 decoperit de medici! Ce înseamnă „parosmia”?

La începutul anului 2020, un nou virus a început să alerteze întreaga lume, din cauza vitezei fără precedent a transmisiei sale.

Originile sale au fost descoperite într-o piață alimentară din Wuhan, China, în decembrie 2019. De acolo, a ajuns în țări îndepărtate ca Statele Unite și Filipine.

De-a lungul anului 2020, medicii și oamenii de știință au descoperit în fiecare zi lucruri noi despre acest virus. Până în prezent, se cunoaște faptul că unii oameni pot fi asimptomatici.

Care este noul simptom Covid-19?

De curând, pacienții care suferă de Covid-19 au raportat medicilor un simptom neobișnuit: aceștia au simțit un miros ciudat de pește și sulf. Acest simptom secundar este o deformare a mirosului și este cunoscut sub denumirea de parosmie. Parosmia afectează atât tinerii, cât și persoanele în vârstă.

În luna martie a anului trecut, medicul chirurg ORL, Nirmal Kumar a fost printre primii medici care au identificat lipsa mirosului în cazul celor infectați cu noul virus. Mii de pacienți din Marea Britanie suferă de parosmie, în urma cercetărilor efectuate pentru Long Covid-19.

Kumar a declarat că aceștia simt că „mirosul lor este deformat și în mare pare neplăcut, din păcate și este cu adevărat deranjant, iar calitatea vieții lor este afectată enorm'.

Ce înseamnă Long Covid?

Long Covid reprezintă efectele coronavirusului care pot persista săptămâni, ba chiar luni de la infectare.

Profesorul Kumar a descris virusul SARS-COV-2 ca fiind un „virus neurotrop care are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului' și este posibil să afecteze și alți nervi care transmit mesaje creierului.

Un tânăr de 24 de ani din Londra, Daniel Saveski s-a infectat în luna martie cu noul virus și a declarat că și-a pierdut gustul și mirosul timp de două săptămâni, însă după aceea a fost diagnosticat cu parosmie. Acesta simte mirosurile puternice ca fiind asemănătoare cu sulful sau mirosul pâinii prăjite.

„Îmi scade plăcerea de a mânca și e puțin deprimant să nu poți mirosi anumite alimente', a adăugat el.

Pacienta Lyn Corbett, în vârstă de 52 de ani care suferă de Long Covid a declarat că băutura ei preferată, cafeaua, are acum miros de bere și petrol.

Specialiștii sunt de părere că mirosul le va reveni la normal, însă recomandă efectuarea unor „exerciții de miros'. În fiecare zi timp de 20 de secunde, pacienții care suferă de parosmie trebuie să miroasă trandafiri, lămâi sau uleiuri de eucalipt.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri