Tratament candida, soluții eficiente și rapide
Pielea este o gazdă primitoare pentru ciuperca numită „candida”. Ea poate ajunge din mediul exterior sau din zona gastrointestinală și se așază în zonele calde și umede, adică pe mucoase, dar și pe pielea degetelor – când stăm mult cu mâna în apă. De aici, ciuperca se răspândește cu ușurință.
Adeseori, candidoza a fost numită „boala Cenușăresei”, fiindcă tratamentele erau lungi și anevoioase cu rezultate nesatisfăcătoare. Astăzi, pentru candidoză există soluții de tratament eficiente și rapide.
Ce este: Candidoza este cauzată de dezvoltarea anormală a ciupercii Candida albicans. În număr redus, aceste organisme minuscule trăiesc în mod normal pe piele sau în interiorul vaginului, însă diverse situații pot duce la creșterea alarmană a numărului lor – cauză a diverse probleme.
Simptome: Astfel, multiplicarea acestei ciuperci în vagin produce scurgeri dense, albe, cu aspect brânzos, care pot fi însoțite de mâncărimi în zona genitală și cea anală. Când afectează gâtul și gura, provoacă acumulări albe și cleioase pe limbă; în intestine, provoacă un proces de fermentare, cu simptome de iritare, balonare și dureri de stomac, precum și stări de diaree alternând cu constipație. În unele cazuri, pot fi semnalate chiar dureri articulare, oboseală la trezire și deprimare. Aceste simptome mai severe sunt prezente mai ales în candidoza sistemică.
Dezvoltarea explozivă a candidei poate fi cauzată și de purtarea lenjeriei sintetice, a pantalonilor strâmți, de frecventarea sălilor de fitness sau de o saună necorespunzătoare din punct de vedere igienic.
Unele femei se îmbolnăvesc de candidoză în perioada menstruației, în timpul sarcinii sau pentru că suferă de diabet. Probabil că toate aceste situații provoacă o modificare a acidității în vagin, stimulând dezvoltarea ciupercii. Candida poate fi luată și în cursul unui contact sexual.
Tratament: O criză de candidoză vaginală trebuie controlată întotdeauna de către medic, care va depista cauza printr-o serie de teste de sânge și prin culturi. După ce aceste probe au fost analizate în laborator, rezultatele îi dau posibilitatea medicului să prescrie cel mai potrivit tratament. Adesea, candidoza este agravată sau chiar provocată de anemie, depresie ori probleme intestinale grave. Infecțiile micotice vaginale sunt, în mod normal, ușor de tratat cu o cremă, ovule sau cu o singură pilulă luată pe cale orală (Diflucan). Aceste remedii, care sunt recomandate de către medic în funcție de situație, sunt disponibile în farmacii.
Igiena personală este foarte importantă
Pentru a diminua iritația, este recomandată o baie călduță, adăugând o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa din cadă.
Nu folosi spume de baie, uleiuri de baie și săpunuri foarte parfumate; acestea pot agrava iritația.
Evită să folosești lenjerie și pantaloni strâmți, precum și articole de îmbrăcăminte din materiale sintetice. Acestea creează un mediu cald și umed, care poate favoriza dezvoltarea ciupercii. În schimb, alege haine lejere din fibre naturale (bumbac și in).
Ce trebuie să mănânci și ce nu
Întrucât ciuperca se hrănește cu drojdii și zahăr, este logic să reduci drastic anumite alimente. Produsele cu un conținut ridicat de zahăr: ciocolată, dulciuri, prăjituri, biscuiți, înghețată, budinci, gemuri, miere, siropuri, băuturi răcoritoare, murături.
Produsele care conțin drojdii sau cele care produc drojdii, incluzând toate tipurile de pâine sau produsele înrudite: covrigi, gogosi și pizza; produsele obținute din lapte fermentat, incluzând brânza, iaurtul, untul și smântâna (laptele proaspăt poate fi consumat dacă nu a fost supus fermentării). Sunt interzise și extractele de drojdie și alcool, cum ar fi berea. Fructele uscate, fructele prea coapte, strugurii și ciupercile
Alimente care te pot ajuta să te vindeci de candida
Iaurturile nepasteurizate (vii), care conțin bacilii bifidus și acidophilus. Acestea ajută la repopularea intestinului cu bacterii folositoare, care reduc proliferarea bacteriilor nocive, cum ar fi Candida albicans.
Usturoiul conține o substanță naturală antimicotică, alicină, și este cunoscut în combaterea unor infecții bacteriene și virale, care pot diminua rezistența sistemului imunitar.
Carnea de vită, scoicile, alunele și semințele sunt surse de zinc, un mineral esențial în stimularea sistemului imunitar.
Citricele, ardeii roșii, galbeni și verzi, legumele verzi și cartofii conțin vitamina C, precum și alți fitonutrienți necesari unui sistem imunitar puternic.
Sucurile de fructe care conțin bacterii „probiotice” (de exemplu, Lactobacillus plantarum) pot să ajute la echilibrarea balanței microorganismelor din intestin.
Carnea roșie, peștele, ouăle, alunele, semințele și legumele verzi conțin mult fier, a cărui insuficiență îi poate face pe unii oameni sensibili la infecțiile cu candida.
Factori care favorizează apariția candidozei
Stres, ciclu, sarcina, igiena necorespunzătoare, munca în căldură și umezeală, unele medicamente (antibiotice, anticoncepționale, corticosteroizi), diabet zaharat, dependența de droguri, tratamentele cu anumite medicamente (antibiotice sau pilule contraceptive) pot, de asemenea, distruge flora intestinală. Echilibrul dintre flora benefică și cea care produce neplăceri se poate schimba, rezultând o dezvoltare a infecțiilor micotice și bacteriene în abdomenul inferior, cavitatea bucală sau vagin.
Dietele care îți pun viața în pericol. Iată de ce trebuie să te ferești