Tradiții și obiceiuri de 1 Martie. Semnificația Mărțișorului

Luna Martie, denumită popular Mărțișor, este, la nivel simbolic, perioada în care oamenii celebrează triumful primăverii asupra iernii, renașterea naturii. Există o serie de tradiții și obiceiuri de 1 Martie, care s-au împământenit și care sunt respectate în majoritatea regiunilor țării. 

Cele mai importante tradiții și obiceiuri de 1 Martie

Principalele tradiții și obiceiuri de 1 Martie sunt cele referitoare la mărțișor. În prima zi a lunii martie, în majoritatea regiunilor țării fetele și femeile primesc mărțișoare de la bărbați. Excepție face zona Moldovei, unde tradiția este inversată – fetele și femeile sunt cele care le oferă bărbaților mărțișoare.

Conform tradiției, mărțișorul trebuie purtat pe tot parcursul lunii martie, existând credința că persoanele care poartă mărțișorul vor avea noroc pe tot parcursul anului și tot anul le va fi ca o primăvară – plin de speranță și de optimism.

Mărțișorul se prinde în piept sau la încheietura mâinii. Dacă este legat la mână, trebuie înnodat. Se crede că nodul are funcție protectoare, ținând ghinionul la distanță.

Citește și Tu știai până când trebuie purtat MĂRŢIŞORUL? Vei avea GHINION dacă îl dai jos mai devreme

După ce mărțișorul este dat jos din piept sau de la mână, firul alb-roșu trebuie agățat într-un pom fructifer. Există credința, pe de o parte, că cea care l-a purtat va avea parte, astfel, de o iubire roditoare, dar și că mărțișorul va aduce belșug în casă. În unele zone ale țării, femeile își pun o dorință atunci când agață șnurul în pom, având convingerea că aceasta li se va îndeplini.

În Transilvania, exisă obiceiul atârnării șnurului alb-roșu la uși, la ferestre sau de coarnele animalelor sălbatice, existând credință că acesta va ține duhurile rele la distanță.

Semnificația mărțișorului

Principala semnificație a mărțișorului este victoria soarelui (firul roșu) asupra iernii (firul alb).

Există câteva legende care fac referire la simbolistica mărțișorului. O primă legendă spune că Baba Dochia a găsit o pară și a legat-o cu un fir de ață, acesta fiind primul mărțișor purtat vreodată de 1 Martie. Mărțișorul se poartă în piept ca nu cumva Baba Dochia să nu se supere și să trimită gerurile înapoi.

O altă legendă spune că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia care voia ca, după moartea sa, să renască la echinocțiul de primăvară.

Conform unei alte legende, soarele luase chip de bărbat și coborâse pe pământ pentru a participa la petrecerile dintr-un sat, însă a fost răpit de zmeu. Un tânăr a salvat Soarele după ce a luptat nu mai puțin de 3 anotimpuri să-l elibereze. Când i-a redat libertatea, a venit și primăvara, soarele revenind pe cer.

Simion Florea Marian, un renumit folclorist bucovinean, scria că mărțișorul este un fel de talisman care îl ajută pe cel care-l poartă, cu condiția ca acesta să-l poarte cu demnitate.

 

Se crede că mărțișorul poartă noroc, apără de forțele malefice, previne îmbolnăvirea, ține deochiul la distanță.

 

Vezi si cele mai frumoase mesaje de 1 martie

Află și care este legenda martisorului

Vezi si: Superstitii de 1 martie – Martisor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse