Cum ne interpretam visele

Toata lumea viseaza. Si cu totii ne intrebam ce ar putea insemna acele povesti fara legatura intre ele, din timpul noptii. Serialul „Visele” oferit de Zone Club ne ajuta sa aflam semnificatiile viselor.

Despre vise s-a scris mult. Enorm. Atrasi de misterul imaginilor care se deruleaza in timpul somnului, fiecare dintre noi ar vrea sa stie daca aceste vise sunt aliatul nostru, in sensul atentionarii asupra pericolului sau sunt o derulare seaca de imagini anapoda, fara semnificatii.

Totusi, peste ele, peste spectacolul oferit de vise nu s-a putut trece usor. Insasi Biblia pune, intr-un episod remarcabil, visul la loc de cinste. Visul ca avertizare. Timp de 2000 de ani, visul are o soarta destul de vitrega; gonit, exilat, dispretuit de stiinta, este folosit mai mult de scriitori.

Este meritul lui Freud sa puna visul la loc de cinste, facandu-l util psihanalizei. De acum tot ceea ce visa omul era pretios. Toate imaginile, toate planurile visate erau asternute pe masa si puse sub lupa psihanalistului. Inconstientul, cel care transmitea indicatiile legate de frustrarile refulate ale omului, era rege. El era cel care indica gradul de afectare psihica a individului rapus de cenzura propriului Supraeu.

Jung, afectat de alchimie, merge mai departe, punand acelasi inconstient sa fie canalul de transmitere a mesajelor stramosilor prin arhetipuri. Se nasc dictionare de vise, mai toate cuprinzind continuturi neplacute, amenintatoare.

Daca ar fi sa dam visului o explicatie contemporana si superficiala, am putea spune ca este asemenea programelor calculatoarelor care, lasate in functiune dar nu utilizate, au acel sistem de protectie care deruleaza niste imagini miscate.

Creierul nostru este construit sa functioneze fara oprire. Atunci cand dormim sau doar ne relaxam, el isi continua activitatea. Nemaiavind un scop clar, un plan logic de desfasurare de imagini, modalitatea cea mai folosita pentru stocarea de informatii pentru memorie, el „plimba” de colo-colo anumite figuri. Ce pot fi acele figuri?
Cel mai adesea impresii puternice ale diferitelor evenimente recente.
Visam doar conform cu personalitatea noastra, cultura de care apartinem si cu activitatea pe care o derulam zilnic.
De exemplu, matematicienii preocupati de cite o problema, o teorie, in vis obtin rezultatul mult cautat. August Kekule, chimistul german care a reusit sa reprezinte structura benzenului, a visat aceasta reprezentare printr-un sarpe care isi inghite coada.

Dar visele sunt, prin excelenta, un factor de sprijin pentru noi. Pentru ca ele sunt o prelungire cinstita a ceea ce ne reprezinta.

Dar visele ne mai ofera o posibilitate: aceea de a permite sa traim, chiar si in modul deghizat, o alta viata. Mai riscanta, mai plina de pericole. In vis suntem puternici, in vis avem capacitati uluitoare. Zburam, murim, cadem, facem sex, calatorim, ne pedepsim dusmanii, ne imbogatim, saracim.

Visul vorbeste despre noi. Curajos, violent, optimist sau pesimist, dar intotdeauna onest. Visul ne spune delicat ce ne streseaza, ne ofera solutii, ne distreza sau ne ingrijoreaza. Bazandu-ne pe vise, nu facem altceva decat sa ne dam noua insine sansa de a trai mai mult si – mai ales – altfel, altceva.

 

Citeste si Dictionarul de vise

 

Serialul „Visele” combina actiunea live si animatia unica pentru a ne duce intr-o calatorie vizuala care-ti taie respiratia, in interiorul visului. La acestea se adauga magia incomparabila a stilului personal de a povesti si asistenta oferita de analistii nostri, iar fiecare episod devine o noua oportunitate de a studia amanuntit ce se intampla dupa ce stingem lumina, alunecam usor in vis si ii dam frau liber mintii noastre.

Urmariti „Visele” (In Dreams) in fiecare zi de weekend, din 6 septembrie la 15:30 si in reluare de la 21:30, doar la Zone Club!
 

de Steluta Zimbreanu, psiholog

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie