Terapia integrată a dependențelor

Dependențele sunt afecțiuni cronice ale sistemului nervos central. După detoxifiere/dezalcoolizare, pacientul are un drum lung de parcurs.

Alina Ciupercovici, managerul Clinicii ALIAT Suceava și al Clinicii Rezidențiale Dorna Arini: Profesez de aproape 15 ani, sunt psihoterapeut în terapie sistemică, formator și specialist în adicții. Sunt căsătorită și am o fiică de 21 de ani, studentă la psihologie în anul doi, la Cluj.

A prins drag de oameni fiind voluntară, de când era în liceu, la multe dintre activitățile mele. Familia mea este cea care mă susține în acest drum cu multă toleranță și înțelegând că uneori este nevoie să fac compromisuri în ceea ce privește timpul și atenția îndreptată spre ei. Este un drum uneori anevoios, care pare mai ușor când ai oameni dragi alături.

De la proiectul pe hârtie la sustenabilitate

Prima etapă în tratarea dependenței de droguri sau alcool este detoxificarea, respectiv dezalcoolizarea în secțiile spitalelor de psihiatrie. Apoi filmul se rupe. Odată externat, pacientul este pe cont propriu. Sistemul nu-l mai ajută cu nimic. Or, persoana dependentă aflată în abstinență are nevoie de sprijin pe termen lung pentru a lupta împotriva recăderii.

Sistemul medical de stat nu pare să vadă o prioritate în fenomenul adicțiilor aflate în creștere – fie că vorbim despre alcool și droguri, fie că vorbim despre jocuri de noroc, jocuri online sau alți factori adictivi. Banii alocați de stat pentru acest tip de pacienți sunt întotdeauna mai puțini decât pentru alte boli psihice – probabil că nici la vârf nu s-a înțeles că adicția este, la modul cel mai riguros științific, o serioasă afecțiune psihică.

Alina Ciupercovici povestește: „În 2013, am aplicat pe un proiect cu finanțare POSDRU în care am creionat un sistem de clinici cu servicii integrate în toată țara. Sistemul POSDRU este unul foarte greoi – ești obligat să faci niște investiții și banii vin foarte târziu –, dar ne-am descurcat. Întrebarea era dacă aceste clinici vor fi sustenabile după momentul încheierii proiectului, pentru că asta se întâmplă cu marile finanțări: când se termină, se termină, de obicei, și proiectul.'

Ca întotdeauna, secretul reușitei a stat în oameni. După veniri și plecări, adaptări și neadaptări, s-a sudat o echipă care leagă Suceava cu Dorna Arini – 110 km parcurși între terapiile în regim ambulatoriu și rezidențele cu program intensiv. „În momentul prezent, suntem singura clinică din țară cu acest sistem integrat, însemnând servicii ambulatorii și rezidențiale de scurtă durată, care oferă tratament pentru o perioadă mai lungă: 8 luni–un an', spune Alina Ciupercovici.

Un concept inovator în tratarea adicțiilor

clinica aliat

Vizitând clinici cu rezidență din toată Europa, cei de la ALIAT au observat câteva mari neajunsuri. Pe perioade lungi – uneori, de un an sau doi – pacienții erau rupți de mediul social, profesional și familial pe durate lungi, ceea ce ducea la demobilizare până la depresie, sentimente de izolare și abandon, anchiloză socială și profesională.

Ceea ce și-au propus ei este un concept original, care să includă „intervenție terapeutică în mai multe feluri: psihiatrică, psihoterapeutică, individuală, de cuplu, de familie – și toate astea să se unească într-un pachet întreg în care omul să-și regăsească nevoile', așa cum ne explică Alina.

Clinica Rezidențială Dorna Arini oferă o săptămână în care pacientul dependent și, la solicitare, aparținătorii codependenți să se poată concentra pe problemele lor și să parcurgă pași importanți în terapie.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate