Teoria „curbei fericirii în formă de U” spune că la 40 de ani vei avea cea mai nefericită perioadă din viață. Iată de ce este greșit
Cea mai nefericită perioadă a vieții este atunci când ajungi la 40 de ani, conform unui fenomen cunoscut sub numele de curba în formă de „U”. Această teorie afirmă că fericirea atinge un nivel minim în jurul vârstei de 40 de ani și apoi revine la o tendință de creștere pe măsură ce îmbătrânești.
Constatarea a reapărut într-un articol din The Guardian, în care autoarea, Sophie Brickman, susține că, pe măsură ce se apropie de 40 de ani, este cea mai nefericită persoană care a fost vreodată.
Daniel Selling, terapeut la Williamsburg Therapy Group, este parțial de acord cu aceasta: „Oamenii de 40 de ani au trecut la un ritm mai satisfăcător. De fapt, anii pe care doamna Brickman îi lasă în urmă sunt cei care conțin cea mai mare”, spune el.
„Când ai douăzeci și treizeci de ani, cu siguranță ai experiențe mai complexe decât o persoană obișnuită la patruzeci de ani. Presiunile legate de întâlniri și de carieră îi afectează pe oameni de generații întregi.
Dar acum, cei care se ajung la patruzeci de ani au probabil experiența nefericită de a-și măsura progresul în raport cu cei mai tineri prin intermediul social media. Aceasta dă percepția că lucrurile pentru oamenii de la acea vârstă sunt mai ușoare. Dar, pe de altă parte, cred că oamenii la douăzeci și treizeci de ani au crezut că va fi mai ușor decât este de fapt.
Fie că este vorba de a fi autonom și de presiunea socială care vine cu asta, de realitatea cât de scumpă este viața sau de aplicațiile de dating. Aplicațiile de dating, deși îi fac pe mulți oameni disponibili, îi fac, de asemenea, să nu se implice. Ele creează multă anxietate în rândul tinerilor”, spune Selling, potrivit CNBC.
Daniel Selling, care are 47 de ani, înțelege natura sub așteptări a îmbătrânirii: „Nimeni nu este încântat să împlinească 40 de ani. Nu este o vârstă interesantă”.
Și dacă întrebările care te-au consumat în deceniile anterioare încă mai persistă, el ar putea înțelege de ce cei 40 de ani ar putea fi nefericiți.
„Dacă ești la 40 de ani și nu te-ai găsit pe tine însuți și cariera ta sau nu ai găsit aspecte ale vieții care să fie cu adevărat convingătoare, atunci îmi imaginez că acestea sunt lucrurile care ar putea pune oamenii la 40 de ani într-o stare de stres”, spune el.
Dar, dacă lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele la douăzeci și treizeci de ani, ai mai multe șanse să îți găsești liniștea la patruzeci de ani.
„Trebuie să muncești ca să fii fericit. Ar putea însemna terapie. Ar putea însemna să ai pasiuni. Ar putea însemna să ai o carieră care vorbește cu adevărat despre cine ești și despre faptul că contribui la lume sau că ți-ai făcut banii”, spune el.
La 40 de ani, spune el, pur și simplu îți pasă mai puțin de ceea ce cred ceilalți despre tine, ceea ce s-a dovedit științific că îți crește fericirea.
La clienții săi și la el însuși, el vede mai ales viețile oamenilor cu tendință de creștere, spune el: „Dacă te străduiești cu adevărat, viața ar trebui să fie mereu mai bună.”
Foto: 123RF