Suedia și Finlanda, la un pas de aderarea la NATO

Suedia și Finlanda sunt acum oficial cu un pas mai aproape de aderarea la NATO, după ce ambasadorii celor 30 de țări NATO au semnat marți, 5 iunie, protocoalele de aderare pentru ambele state. Actul a fost oficializat la sediul NATO din Bruxelles, la doar o săptămână după ce Turcia și-a ridicat veto-ul asupra aderării celor două țări în timpul recentului summit de la Madrid.

În acest moment, mai rămâne doar o ultimă verigă pentru a finaliza cea de-a noua extindere a NATO, care s-a desfășurat în ritm accelerat, stimulată de invazia Rusiei în Ucraina. Etapa finală necesită ratificarea protocoalelor în fiecare dintre cele 30 de țări aliate, ceea ce ar putea dura încă câteva luni, dar, în principiu, nu ar trebui să pună probleme.

„Aceasta este o zi istorică pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea euroatlantică”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un discurs rostit după semnare, menționând că forțele armate ale celor două țări și ale Alianței sunt interoperabile și că se antrenează și servesc împreună de ani de zile.

„Împărtășim aceleași valori și ne confruntăm cu aceleași provocări în Marea Baltică și nu numai. Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a spulberat pacea în Europa. De aceea, este important să rămânem uniți în acest moment periculos din istoria noastră”, a continuat Stoltenberg, potrivit El Pais.

Stockholm și Helsinki, care se bucură acum oficial de statutul de candidate, și-au depus cererile de aderare la NATO în urmă cu aproape șapte săptămâni, la 18 mai. Până în prezent, ambele au parcurs cel mai rapid drum spre aderare din istoria NATO, potrivit secretarului general al NATO. Dar ratificarea în parlamentele naționale ale fiecăreia dintre cele 30 de țări aliate ar putea dura încă “luni”, a spus el.

“Țări diferite, proceduri diferite”, a declarat Stoltenberg, care s-a arătat “prudent” în ceea ce privește predicția privind viteza de aderare. “Dar ceea ce am văzut este că mulți aliați s-au pregătit”, a adăugat el. “Multe parlamente au spus că sunt pregătite să facă acest lucru foarte repede'. Ultima aderare (cea a Macedoniei de Nord în 2020) a durat aproximativ 12 luni, a spus el. Dar asta se întâmpla pe timp de pace.

Cu această ocazie, doar Turcia pare capabilă să arunce în aer procesul dacă simte la un moment dat că Suedia și Finlanda nu respectă termenii acordului încheiat între cele trei la Madrid. Ridicarea dreptului de veto al Ankarei s-a concretizat în orele dinaintea summitului din capitala spaniolă, prin semnarea unui memorandum de înțelegere trilateral care abordează principalele preocupări ale țării eurasiatice în lupta împotriva terorismului (cum ar fi recunoașterea organizației kurde PKK ca organizație teroristă sau disponibilitatea Helsinki și Stockholm de a lucra la extrădarea teroriștilor), dar și în ceea ce privește exporturile de arme (punând capăt embargoului impus Turciei).

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri