Ucraina, candidatura la UE acceptată de Bruxelles. Ce i s-a cerut președintelui Volodimir Zelensky

Viitoarea Ucraina, în pace și cu un Stat conform standardelor democratice occidentale, va avea loc în Uniunea Europeană, conform recomandării aprobate vineri de Comisia Europeană. Corpul prezidat de Ursula von der Leyen concluzionează că trebuie acceptată candidatura țării la aderarea la clubul comunitar, decizie pe care liderii europeni vor trebui să o ia la summitul de săptămâna viitoare.

În schimb, Bruxelles-ul cere Guvernului lui Volodímir Zelenski o serie de reforme atât de majore încât, dacă vor fi realizate, vor transforma țara și o vor îndepărta definitiv de Rusia. Abia atunci pot începe negocierile de aderare, care este următorul pas către UE.

Moldova primește și ea recunoaștere pentru candidatura sa de aderare, în timp ce Georgia iese din grup și va trebui să se mulțumească cu o promisiune vagă că aspirațiile sale pentru viitor vor fi luate în considerare.

„Ucraina și-a demonstrat în mod clar aspirația și determinarea de a se adapta la UE', a spus Von der Leyen după aprobarea celor trei rapoarte privind Ucraina, Moldova și Georgia. În cazul Ucrainei, Comisia recomandă Consiliului European să recunoască țara lui Zelensky cu o perspectivă europeană și să îi acorde statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Kremlinul a avertizat vineri că va monitoriza îndeaproape candidatura Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, deoarece consideră că blocul comunitar se transformă într-o platformă militară. „Aderarea este un alt plan, dar necesită toată atenția noastră pentru că știm că discuțiile privind întărirea apărării Uniunii Europene se intensifică', a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, relatează El Pais.

Von der Leyen, îmbrăcată într-o bluză albastră și jachetă galbenă, culorile drapelului ucrainean, a asigurat că verdictele sale vin după „o analiză foarte atentă a meritelor' fiecărei națiuni. Și că respectarea criteriilor politice și economice necesare pentru a aplica aderarea la UE a fost atent examinată, precum și capacitatea fiecărei țări de a respecta legislația dezvoltată de clubul comunitar de peste 70 de ani.

Recunoașterea candidaturii a primit, joi , sprijinul Germaniei, Franței și Italiei, ai căror lideri și-au înscenat sprijinul în cadrul unei întâlniri cu Zelensky la Kiev . Dar acest prim pas către o aderare îndepărtată provoacă o oarecare rezistență în parteneri precum Țările de Jos, Austria sau Portugalia. În unele cazuri, pentru că consideră că țara nu este deloc pregătită să intre pe orbita UE, iar, în altele, pentru că le este frică să încurajeze false speranțe în populația ucraineană care să ducă în timp la frustrare, așa cum s-a întâmplat în Turcia.

Guvernul cel mai de temut de Bruxelles este cel al olandezului Mark Rutte, clar opus unui angajament ferm față de vocația comunitară a Kievului. Olanda chiar a respins printr-un referendum consultativ din 2016, la doi ani de la prima agresiune rusă împotriva teritoriului ucrainean, ratificarea acordului de asociere UE cu Ucraina.

Bruxelles are totuși încredere că unanimitatea celor 27 va fi atinsă în cadrul Consiliului European din 23 și 24 iunie și, pentru a facilita acordul, a supus deschiderea negocierilor de încheierea unei serii de reforme care ar putea dura luni sau ani. Acestea depind, în mare parte, de sfârșitul războiului lansat de Kremlin și de gradul de devastare pe care îl lasă în urmă.

Pe listă sunt incluse măsuri în domeniul judiciar (cum ar fi completarea numărului de magistrați ai Curții Constituționale și ai Consiliului General al Magistraturii), în lupta împotriva corupției (înființarea organelor pe deplin funcționale) și aplicarea strictă a legii aprobate pentru controlul infractorilor oligarhi. Comisia solicită, de asemenea, garanții de respect pentru drepturile minorităților (un punct esențial pentru importanta comunitate rusofonă din țară).

Von der Leyen a asigurat că a discutat despre toate aceste reforme cu guvernul ucrainean în timpul vizitei sale recente la Kiev.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri