Subconștient vs. inconștient: Care este diferența?

Pentru a descrie pe cineva care tocmai a leșinat, alegerea între subconștient și inconștient este ușoară, nefericitul care a leșinat este inconștient. Dar în alte situații care necesită utilizarea unuia dintre aceste cuvinte, răspunsul nu este întotdeauna atât de clar.

Popularitatea acestor termeni datează de la Sigmund Freud, care, potrivit doctorului Michael Craig Miller, editor la Harvard Health Publishing, le-a folosit ca sinonime în lucrările sale timpurii privind nivelurile de conștiință.

Aceste niveluri sunt deseori vizualizate ca un iceberg, cu conștientul (gândurile, sentimentele, motivațiile și alte lucruri de care ești total conștient) reprezentat deasupra apei, iar inconștientul, amintiri reprimate, dorințe și alte lucruri traumatizante de care nu ești conștient, sub apă.

Ulterior, Freud a renunțat la cuvântul subconștient în favoarea cuvântului inconștient și, în cele din urmă, și-a revizuit întreaga teorie a conștiinței prin introducerea conceptelor de id, ego și superego. Dar el a stabilit, de asemenea, un nivel intermediar situat între conștient și inconștient: preconștientul. Freud credea că, deși nu ești conștient în mod activ de tot ceea ce este stocat în preconștient, acesta este disponibil pentru a fi reamintit la reflecție.

Ceea ce unii oameni numesc astăzi subconștientul este de fapt preconștientul lui Freud; alții chiar consideră subconștientul și preconștientul ca fiind interschimbabile. Totuși, dacă acționați pornind de la intenția originală a lui Freud, acest lucru nu este exact și, potrivit lui Miller, experții în psihologie, neurologie, psihiatrie și alte domenii relevante renunță de obicei la termenul de subconștient în literatura științifică.

Acestea fiind spuse, Freud nu a inventat cuvintele subconștient sau inconștient, iar acestea nu sunt limitate la cercurile științifice. În mod colocvial, a numi o emoție „inconștient” ar putea însemna pentru interlocutori că este îngropată ceva mai adânc decât un subconștient. Dar, după cum explică Grammarist, se poate folosi oricare dintre termeni pentru a descrie o lipsă de conștientizare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate