Strabismul la copii

Strabismul la copii
Ce este strabismul?

Imaginea perceputa de fiecare ochi se proiecteaza in creier simultan printr-un proces complex de integrare, creind o imagine unica, clara si tridimensionala. In strabism (deviatia globilor oculari, „privire incrucisata”), suprapunerea imaginilor nu mai are loc, sau se realizeaza defectuos.

Se insoteste frecvent de ambliopie sau asa-numitul „ochi lenes”, adica imaginea data de ochiul deviat este ignorata de creier pentru a evita confuzia si vederea dubla. Daca nu este tratata la timp, ambliopia devine definitiva.

Cum detectam strabismul?
Pana in jurul varstei de 5-6 luni, devierea intermitenta a ochilor poate fi fiziologica, normala. Daca devierea e constanta sau se agraveaza in timp, este necesar un consult oftalmologic.

Pozitia obisnuita a ochilor este usor detectata de parinti sau anturaj; ea poate aparea mai frecvent in conditii de oboseala si lumina puternica (strabisme latente). Un alt semn de strabism este inchiderea unui ochi la lumina puternica; de asemenea, intoarcerea capului in incercarea de a privi un obiect sau clipitul des pot ascunde o tulburare de alienare a ochilor.

Care sunt cauzele strabismului la copii?
Strabismul poate fi congenital, cand apare in primele sase luni de la nastere; aici pot exista antecedente de strabism in familie.

Erorile de refractie: miopia, hipermetropia, astigmatismul, precum si diferentele mari de dioptrii intre cei doi ochi pot declansa devierea axelor oculare. Afectiunile oculare care impiedica vederea la unul sau la ambii ochi (opacitati corneene, cataracta congenitala, boli retiniene, ptoza palpebrala) se pot insoti de pozitia anormala a globilor oculari.

Existenta in antecedentele copilului a unor traumatisme (inclusiv obstetrical), dar si meningita sau tumorile pot declansa strabism la copii.

La ce varsta este bine sa facem un consult oftalmologic copilului cu sau fara strabism?
Conexiunile intre cei doi ochi si intre acestia si creier se fac in primele luni de viata (intre 3 si 6-7 luni). Un prim consult trebuie facut imediat dupa nastere, pentru detectarea unor eventuale afectiuni oftalmologice.

Daca parintii observa la o varsta frageda ca ochii nu privesc in aceeasi directie deodata, mai ales daca in familie exista cazuri de strabism sau ambliopie, consultul se face imediat, la fel ca pentru alte situatii care pun in pericol vederea copilului nastere prematura, miscari dezordonate sau sacadate ale ochilor).

In jurul varstei de un an e bine sa se verifice starea de sanatate a ochilor, apoi la trei ani si mai departe inainte de inceperea scolii.

Cum tratam strabismul?
In functie de tipul de strabism si de mecanismul sau de producere, sunt mai multe abordari terapeutice:

  • corectia optica – ochelarii;
  • ocluzia – acoperirea ochiului care vede mai bine pentru a stimula vederea celui mai slab;
  • corectia prismatica;
  • exercitiile optice pentru reeducarea vederii binoculare;
  • tratamentul chirurgical.

Dr. Claudia Moiceanu
Madic primar oftalmolog – Europe Eye Hospital

 Articol oferit de

Benessere

 Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul