Solstițiul de vară 2018, tradiții și obiceiuri. De ce ziua de 21 iunie este cea mai lungă din an?

Solstițiul de vară 2018

În 2018, solstițiul de vară are loc pe data de 21 iunie, aceasta fiind cea mai lungă zi din an. Deși considerăm că vara debutează în prima zi a lunii iunie, din punct de vedere astronomic, începutul acestui anotimp este marcat de solstițiul de vară.

Ce este solstițiul de vară 2018 și de ce ziua de 21 iunie este cea mai lungă din an?

În momentul solstițiului de vară, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, potrivit descopera.ro. Mai exact, Soarele atinge un unghi maxim deasupra orizonului și din acest motiv, ziua de 21 iunie este cea mai lungă din an, aceasta având 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea are 8 ore și 28 de minute.

După data de 21 iunie, durata zilei începe ușor să scadă, până pe data de 21 decembrie, atunci când are loc solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară 2018, tradiții și obiceiuri

Pentru că acest eveniment astronomic a fost urmărit cu foarte mare atenție de-a lungul timpului, oamenii l-au asociat cu o mulțime de tradiții și obiceiuri. Solstițiul de vară reprezenta un moment prielnic pentru ritualurile menite să aducă sănătate, noroc și prosperitate în viața oamenilor. În trecut, solstițiul de vară era considerat cel mai potrivit moment pentru căsătorii, dar și pentru a planifica treburile agricole. Mai mult, acest eveniment astronomic este legat și de ideea fertilității, iar în România, această zi face trimitere către sărbătoarea Sânzienelor, sărbătorite pe 24 iunie. Chiar dacă Sânzienele sunt considerate zânele bune, se spune că dacă nu sunt sărbătorite așa cum trebuie, iar oamenii aleg să lucreze în această zi, ele se răzbună și se alătură Rusaliilor, considerate ca fiind zânele rele.

În tradiția populară se credea că în ziua solstițiului de vară se întâmplă lucruri magice și că cei care îndeplinesc anumite ritualuri vor avea parte de noroc în dragoste, fericire, sănătate și belșug. Mai mult, oamenii obișnuiau ca în această zi să facă baie în anumite lacuri sau râuri, simbolizând ideea de renaștere, conform adevarul.ro. 

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Una dintre cele mai frumoase poezii… O știai?

3 lucruri pe care le folosești frecvent și îți pot cauza o mulțime de neplăceri

SENZAȚIONAL: Din păcate, iată cum se poate manipula o țară întreagă

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse