Singura de Valentine’s Day?

Am putea spune ca pentru cei care se iubesc aceasta zi este mai degraba un moment al afisarii acestei iubiri, datat calendaristic, ca si cum ar simti nevoia ca cineva din exterior sa le reaminteasca ca se iubesc, sa le pretinda sa isi demonstreze cat se iubesc, cum, sa isi declare iubirea pe care o simt, dar nu o vad.

Unul din lucrurile cel mai greu de suportat legat de sentimente este absenta unei modalitati de a le masura, de a le aprecia. Simtim si atat. Insa de unde stim cat de multa iubire este, cum putem afla gramajul dragostei dintr-o relatie?

Si atunci apare aceasta nevoie de repere exterioare, de momente calendaristice, de dovezi palpabile care sa confirme, sa ateste, pentru a diminua neincrederea, indoiala, teama.

Totul se petrece in interior, toata aceasta oscilatie intre siguranta de a fi iubita si teama de nu mai fi iubita, precum in jocul din copilarie cu petalele de flori “Ma iubeste, nu ma iubeste…”. Farmecul jocului era ca nu se termina niciodata. Daca ultima petala era “ma iubeste”, jocul continua cu o alta floare pentru a mai verifica o data, daca ultima petala era “nu ma iubeste”, jocul continua cu o alta floare pana cand nimerea petala “ma iubeste”.

Dar ma intreb oare celalalt ce simte, ce gandeste, daca ar asculta toate aceste temeri, indoieli ce ar spune?

Comunicarea poate fi o cale catre a afla raspunsul la intrebari pentru care se fac multe scenarii in discutia noastra cu noi insine. Daca apare si celalalt, va avea si ceva de adaugat, de spus si am putea afla mai multe despre noi, despre relatia noastra. Insa riscul comunicarii cu celalalt este ca dorinta lui sa nu coincida cu a noastra, sa fie diferita.

Exista Valentine’s day si pentru cei singuri? – pentru cei care nu se afla intr-o relatie, care nu sunt impreuna cu cel pe care il iubesc, care au pierdut pe cineva sau care nu au gasit inca pe cineva.

Singuratatea este o stare ce are legatura cu prezenta fizica a celuilalt doar intr-o oarecare masura. In fapt, ea este o stare interioara de gol, stare in care celalalt nu numai ca nu este prezent fizic, dar nu mai exista nici prezenta sa in interiorul nostrum, in amintirile noastre. Este o pierdere definitiva, ca si cum tot ce am trait impreuna, am simtit a disparut si in loc a ramas acest gol.

A fi singur nu este acelasi lucru cu a te simti singur. A fi singur presupune a avea capacitatea de a-l pastra pe celalalt langa tine si cand este absent prin legatura care exista si care nu este precum un cordon ombilical ce se poate intinde pe o distanta limitata, ci este precum un fir invizibil ce se poate desfasura in timp si spatiu.

Sunt momente cand a fi singur semnifica iesirea dintr-o separare care presupune un pas important in dezvoltarea personala si in procesul de maturizare, in cunoasterea de sine si in intelegerea propriului mod de a functiona.

A te simti singur insa se poate petrece si impreuna cu cel de langa tine. Atunci cand el este doar o prezenta fizica, cand lipseste continutul, implicarea, afectul, legatura s-a rupt, iar ruperea acestei legatura produce suferinte, tristete si singurate.

Da, exista Valentine’s Day si pentru cei care nu sunt in cuplu. Pentru ca fiecare dintre noi poate celebra iubirea, pentru ca purtam inauntrul nostru pe tot cei care ne-au iubit si ne iubesc precum si dorinta noastra de a iubi pe altii si de a fi impreuna cu ei.
 

 

Psiholog Cristina Calarasanu
CPAP- Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
Str. Nicolae Filipescu, nr. 61, sector 2; tel: 021 317 40 43
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie