Dacă ai senzația de nisip în ochi sau dacă aceștia sunt mai sensibili la lumină, e posibil să te confrunți cu sindromul ochilor uscați. Important este să nu te tratezi „după ureche'.
Vederea încețoșată, roșeața ochilor, mâncărimea și senzația de durere pot fi, de asemenea, semne că privirea ta are de-a face cu „sindromul ochilor uscați'. Ce înseamnă acest lucru? Că suprafața oculară nu este hidratată suficient. De regulă, lacrimile sunt cele care se ocupă de acest aspect – de igienizarea ochilor, de îndepărtarea prafului. Însă atunci când se instalează sindromul ochilor uscați, deși poate apărea și lăcrimarea excesivă, acestea nu pot rezolva, singure, problema.
Principala cauză a acestui sindrom o reprezintă lipsa lacrimilor. Însă, atunci când ele există, o altă posibilă cauză ar putea fi evaporarea excesivă a acestora. Chiar și unele medicamente precum cele antialergice sau anticoncepționalele pot duce la uscăciunea oculară. Însă și faptul că privim foarte mult timp ecranele calculatorului, telefonului fără a clipi poate duce în acest punct.
Chiar dacă bifezi toate senzațiile descrise mai devreme, un consult oftalmologic este principalul pas care trebuie urmat. Primul impuls este să apelăm la folosirea lacrimilor artificiale disponibile în farmacii. Cu toate acestea, tipurile de lacrimi artificiale conțin diferite substanțe care poate nu se potrivesc afecțiunii tale.
Tocmai de aceea, important este să mergi la un consult oftalmologic care să confirme sau să infirme suspiciunea de ochi uscați.
În plus, față de tratamentul prescris de medic, ce poți face este să:
Citește și: Gestul care trădează spălatul pe dinți greșit
Foto: Shutterstock