Sighișoara nu mai are taine cu Emanuel Enache
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2014/08/412043_524599690897867_1009721781_o.jpg)
Este un povestitor înnăscut, plin de umor și savoare. Iubește tradițiile și locurile românești nealterate, pe care le prezintă oamenilor cu bucuria copilului care tocmai a aflat cel mai frumos loc de joacă. Încă din perioada studenției, Emanuel Enache le arăta turiștilor străini Sighișoara, iar acum este unul dintre cei mai solicitați ghizi ai zonei.
Când ai început să fii ghid turistic și ce te-a motivat?
Primele experiențe, din postura de ghid turistic, le-am avut prin 1997, pe când eram student. Vă vine sau nu să credeți, dar în urmă cu 17 ani în Sighișoara existau doar un hotel și o pensiune privată (astăzi sunt peste 100).
Hotelul Steaua' supraviețuise perioadei comuniste, dar cu sechele uriașe. Bunica mea, care locuia aproape de Cetatea Sighișoarei, închiria pe perioada verii două- trei camere turiștilor străini, pentru că românii nu prea stăteau peste noapte.
Pe unii dintre acești turiști îi duceam în excursii la Biertan, apoi la Castelul de la Criș, cu o bătrână Dacie 1300. Aceasta era mașina familiei, care trebuia împinsă ca să pornească și stătea destul de rău cu frânele. Chestia asta îi impresiona teribil pe turiști.
Ceea ce făceam noi atunci era ospitalitate, nu turism. Eram entuziasmat de faptul că petreceam timp cu oameni din anumite țări în care încă mai visez să ajung, de faptul că îmi exersam limba engleză, dar și de faptul că mai puneam deoparte bani pentru anul școlar care urma. Acestea formau un tot care mă motiva teribil.
Care au fost cele mai frumoase momente trăite ca ghid?
Întrebarea aceasta mă pune în dificultate, pentru că în această meserie obiectivul nostru este să oferim cât mai multe momente frumoase turiștilor și îmi place să cred că noi, ghizii, reușim.
Dacă aș nominaliza, aș spune că cele mai frumoase momente sunt acelea când merg cu turiștii în natură, departe de zonele aglomerate.
Când observăm natura sălbatică a zonei Târnava Mare, cu căprioare, mistreți, cu păsări de pradă, urși și lupi. Acesta este singurul loc din Europa de joasă altitudine, în care mai există mamifere carnivore de mari dimensiuni.
Cum arată turistul ideal?
Nu am un profil mental al turistului ideal. Îmi plac oamenii cu mintea deschisă, care au citit ceva despre Transilvania înainte să ajungă aici și care sunt real interesați de zona aceasta.
Atunci când vorbești unui străin despre România, ce îi spui?
Le spun o poveste… una bazată atât pe istoria citită în cărți, cât și pe cea povestită de bătrânii locului. Încerc nu doar să le prezint obiectivele și locurile, ci să le induc o stare.
Care sunt lucrurile care te bucură?
Ma bucură mult lucrurile simple. Mă bucură timpul de calitate petrecut cu oamenii deosebiți, care mă încarcă pozitiv și mă inspiră, plimbările în natură, liniștea în familie. Mă bucur în fiecare zi de câinii mei, care mă întâmpină când revin acasă.
Ce observi prima dată la oameni?
Atitudinea din limbajul lor nonverbal.
Care sunt oamenii care te-au inspirat?
M-au inspirat mulți oameni și continuă să mă inspire toți oamenii autentici în trăire, pe care îi întâlnesc. Încerc să fiu atent la ei și să învăț cât mai multe.
Ce proiecte de viitor ai?
Proiectele mele sunt legate tot de zona turistică. Lucrez cu un prieten la dezvoltarea unui gen de excursii gastronomice, unde în prima parte a zilei turiștii vor culege din natură ingredientele, iar în a doua parte a zilei le vom gătim împreună, în principal ciuperci.
În engleză se numește ,,foraging and seasonal cooking,,. Anul acesta cartografiem pe GPS locurile din zonă unde cresc ciuperci și trufe, dar notăm și speciile găsite. Până acum, în aproape 6 luni, am ajuns la 14 specii diferite.
Cum crezi că s-ar putea dezvolta turismul în România?
Turismul în România se va dezvolta oricum odată cu occidentalizarea societății, de la an la an. Depinde de noi dacă accentul o să fie pus pe conservare de patrimoniu și pe valori autentice, sau pe pârtii de schi nefuncționale și agropensiuni turistice' care sunt doar case de locuit renovate cu fonduri europene.
Ce nu ar trebui să uite un român?
Să nu uite să fie demn, harnic și cinstit!