Si sufletul se poate imbolnavi

Privite pana acum cu neincredere sau considerate doar un capriciu feminin, tulburarile de afectivitate isi gasesc explicatii si tratamente din ce in ce mai precise.

 • Reactiile la stres se manifesta foarte diferit la cele doua sexe. Barbatii tind sa devina agresivi si sa se refugieze in alcool si, uneori, in droguri.
 • Femeile, in schimb, prezinta o foarte larga paleta de tulburari afective, intre care depresiunea nervoasa, starile de neliniste si tulburarile de apetit. Nu se cunosc inca motivele pentru care barbatii si femeile reactioneaza atat de diferit, dar cercetarile recente au dus deja la descoperiri importante in intelegerea psihologiei feminine.
 • Aceste cercetari sunt abia la inceput, deoarece, multa vreme, s-a apreciat ca o abordare diferentiata va accentua prejudecatile cu privire la inegalitatea dintre sexe. Asadar, ne place sau nu, trebuie sa acceptam ideea ca barbatul si femeia sunt diferiti, ca au o fiziologie si un ritm biologic specifice, ca reactioneaza diferit la acelasi tip de stres – fapt care se reflecta si in suferintele de natura afectiva.

Depresia nervoasa

Doua treimi dintre pacientii care sufera de aceasta afectiune sunt femei, iar boala este atat de frecventa, incat Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera a patra in topul celor mai grave afectiuni cronice. In prezent, se apreciaza ca 15% dintre femei au suferit de episoade depresive. Dintre acestea, mai putin de o treime apeleaza la psiholog. In lipsa oricarui tratament, frecventa episoadelor depresive creste, iar severitatea simptomelor se amplifica.

Identificarea factorilor care declanseaza depresiunea nervoasa si celelalte tulburari afective nu este usoara. In instalarea acestora, pe langa cauzele pe care le vom prezenta in continuare, sunt implicate si elemente culturale, biologice, genetice, personale si de mediu, pe care cercetatorii incearca sa le descifreze pentru a gasi remediile adecvate.

Cauze

 • schimbari hormonale care survin in sindromul premenstrual, in timpul sarcinii, in perioada imediat urmatoare nasterii unui copil
 • pierderea unei persoane apropiate (ruda sau prieten)
 • boli prelungite sau cronice
 • unele medicamente (tranchilizante, medicamente pe baza de codeina, analgezice, medicamente pentru hipertensivi)
 • intoxicatii cu alcool sau cu droguri

Simptome

Se poate vorbi de depresiune nervoasa atunci cand trec mai mult de doua saptamani de: dispozitie depresiva anormala, lipsa de interes si oboseala, lipsa de incredere in sine, sentiment apasator de vinovatie, ganduri de sinucidere, tulburari de concentrare, agitatie, nervozitate, tulburari de somn si tulburari de apetit.

Prezenta primelor doua simptome si a inca cel putin unuia dintre celelalte indica o depresiune nervoasa moderata. Forma severa a bolii este indicata de prezenta primelor doua simptome asociate cu inca cinci din cele ramase.

Remedii

In formele usoare de depresiune nervoasa, mai eficienta decat orice medicament este miscarea. Gimnastica, jogging-ul, plimbarile prelungite si activitatea de orice fel sunt remedii la indemana tuturor, la fel ca si discutiile cu cei din jur. De asemenea, daca este cazul, se recomanda scaderea consumului de alcool.

In cazurile mai grave, recomandarile de mai sus sunt valabile, dar insuficiente. Medicamentul care si-a dovedit pe deplin eficienta in astfel de cazuri este Prozacul. Un remediu naturist foarte la moda este extractul de sunatoare, un excelent antidepresiv, supranumit “Prozac natural”. Administrarea acestora se face numai la indicatia si sub supravegherea medicului curant sau a psihologului.

Anxietatea (starea de neliniste)

Este o alta tulburare afectiva, intalnita cu precadere la femei (doua treimi dintre cei care sufera atacuri de anxietate sunt femei). Apare ca reactie la o amenintare reala sau imaginara, ca un sentiment generalizat de tensiune si teroare, de teama fara o cauza anume.

Cauze

 • un pericol real
 • stresul fizic si psihic prelungit
 • abuzul de cofeina sau/si de anumite medicamente (cum ar fi cele impotriva racelii, bronhodilatatoarele, antidepresivele ciclice, decongestionantele)
 • alimentatia insuficienta sau dezechilibrata

Simptome

In forma generalizata a anxietatii, apar starile de ingrijorare si tensiune, deseori fara o cauza evidenta, care dureaza mai mult de sase luni, insotite, uneori, de dureri de cap, greata, ameteala, urinare frecventa.

O forma aparte de anxietate o reprezinta atacul de panica, in care bolnavul trece prin episoade bruste si repetate de teroare coplesitoare, de frica inexplicabila, in timpul carora pot sa apara senzatia de sufocare, lipsa de coordonare in miscari, tremuraturi, accese de plans.

Remedii

In atacurile de anxietate se recomanda consultarea unui psiholog, care, in functie de gravitatea bolii, poate recomanda un tratament medicamentos combinat cu terapii de relaxare. Un mediu linistit si confortabil, evitarea factorilor de stres, implicarea in activitati care sa distraga pacienta de la temerile cotidiene, gimnastica si miscarea ajuta foarte mult in vindecarea afectiunii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie