Shigella, virus stomacal periculos. Noi temeri legate de un focar de infecție

Un virus stomacal mortal rezistent la medicamente este în creștere în SUA, au avertizat oficialii din domeniul sănătății.

Bacteria Shigella provoacă febră, diaree și dureri de stomac. Din 2015, experții au observat o creștere a cazurilor legate de tulpina XDR rezistentă la medicamente. Iar recenta creștere a numărului de infecții i-a determinat pe oficiali să o califice drept o “amenințare gravă pentru sănătatea publică”.

Fără un tratament eficient, microbul ar putea provoca boli grave sau chiar moartea.

Într-o declarație de vineri, 24 februarie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că cinci la sută din toate infecțiile cu shigella înregistrate în 2022 au fost cauzate de tulpina rezistentă XDR – în creștere de la unu la sută în 2019.

Creșterea tulpinii XDR a fost observată cel mai frecvent la persoanele fără adăpost, la turiștii din străinătate, la bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați și la persoanele imunocompromise, a precizat CDC.

„Având în vedere aceste preocupări potențial grave pentru sănătatea publică, CDC solicită profesioniștilor din domeniul sănătății să fie vigilenți în ceea ce privește suspectarea și raportarea cazurilor de infecție cu Shigella XDR către departamentul de sănătate local sau de stat și educarea pacienților și a comunităților cu risc crescut în ceea ce privește prevenirea și transmiterea”, a explicat acesta, scrie The Sun.

Care sunt simptomele de shigella?

Potrivit NHS, simptomele încep, de obicei, la aproximativ două până la cinci zile după infectare. Iar acestea includ:

  • diaree care poate conține sânge sau mucus
  • Greață și vărsături
  • Crampe și dureri de stomac
  • Temperatură ridicată

Cei afectați ar trebui să bea lichide pentru a preveni deshidratarea și să viziteze un medic pentru a vedea dacă sunt necesare antibiotice. Paracetamolul și ibuprofenul, acționează pentru a calma durerile de cap și temperaturile ridicate în cazuri mai puțin grave.

Oricine se poate îmbolnăvi de shigella, ceea ce o face cu atât mai periculoasă. Infecția se răspândește prin infecția fecală la cea orală, de la o persoană la alta și de la mână la gură.

Este adesea contractată atunci când victimele nu se spală pe mâini în mod corespunzător după ce folosesc toaleta și se răspândește rapid din acest punct. Shigella poate fi transmisă și în timpul sexului anal.

Obișnuiți-vă să curățați în mod regulat toaletele cu dezinfectant, ștergând mânerul de tragere a apei, capacul toaletei, robinetele și suprafețele din baie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri