Sharenting, nevoia de a-ți afișa copiii în mediul online

Sharenting nu este un termen nou, însă este definiția unui fenomen de amploare în mediul online: afișarea imaginilor cu propriii copii. De unde a pornit această dorință de a-i expune pe rețelele de socializare și cât de nocivă poate fi pentru minori?

Odată cu apariția rețelelor de socializare și a nevoii de a împărtăși cât mai multe despre propriile preocupări, a apărut un alt fenomen: dorința tot mai crescută de a afișa imagini cu copiii. În teorie, nu e nimic în regulă cu a dezvălui celorlalți aspecte ale vieții tale. Și cum copiii joacă un rol central în viețile noastre, cum să nu le arătăm și persoanelor din lista de prieteni cât de mare au crescut sau ce năzdrăvănii au mai făcut micuții noștri?

De altfel, acesta este principalul argument al părinților, atunci când își justifică decizia de a-i expune pe copii în mediul virtual. Până la un anumit punct, ne identificăm cu copiii noștri, și-atunci este firesc ca aceștia să apar în feed sau în stories.

Sharenting, o chestiune de morală?

Și-atunci, dacă părinții își asumă faptul că imaginea copiilor devine publică, de ce-ar trebui să fie probleme? Specialiștii în comunicare, precum și psihologii, susțin că astfel de imagini ar trebui să apară doar cu acordul copiilor, indiferent de vârstă (însă, când vine vorba despre bebeluși sau copii de vârstă mici, nu poate fi vorba despre un astfel de acord). Atunci când cresc, copiii vor avea acces la aceste imagini și e posibil să nu fie de acord cu expunerea lor în acest mod.

O astfel de situație a fost întâlnită în familia Ancăi și a lui Adrian Sînă. Fiica lor cea mare, Sarah, a decis să nu mai apară în mediul online, iar atunci când o imagine este publicată pe conturile părinților, se face doar cu acordul fetei.

O altă problemă care ar putea apărea este legată de timpul pe care părinții îl petrec cu telefonul în mână și mesajul pe care aceștia îl transmit copiilor: că e mai important să faci pozele/înregistrările respective decât să trăiești momentul în sine.

Celebritățile, criticate pentru protejarea copiilor

În rândul vedetelor și influencerilor din această zonă este, de asemenea, întâlnită o expunere masivă a copiilor. Iar în cazul în care vedetele refuză să arate chipul copiilor – cum se întâmplă cu Gina Pistol și Smiley – acestea sunt criticate adesea pentru că preferă să arate doar detalii subtile.

Decizia ține, evident, de fiecare părinte, de a-și expune copiii unui public pe care nu-l pot controla. Important este ca aceștia să fie informați în legătură cu plusurile și minusurile unei astfel de transparențe în mediul online.

Citește și: Simptomele Omicron pe care să le urmăriți la copii

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse