Sfaturi cheie pentru a-ți curăța impecabil bucătăria

Bucătăria este întotdeauna cea mai aglomerată încăpere din casă, dar poate fi și cea mai murdară, cu mai mulți germeni decât un colac de toaletă. Iată câteva sfaturi cheie pentru a o curăța.

Căldura, umiditatea, alimentele și oamenii creează mediul perfect pentru salmonella, E coli și listeria. Dar este ușor să scăpăm de aceste probleme cu un regim de curățenie simplu și cu o bună practică alimentară.

„Suprafețele de lucru din bucătărie găzduiesc adesea cantități semnificativ mai mari de bacterii decât suprafețele din băi, chiar și scaunele de toaletă. Acest lucru este valabil în special pentru suprafețele care intră în contact frecvent cu carnea crudă, cum ar fi plăcile de tăiat, precum și chiuvetele de bucătărie dacă nu sunt curățate în mod regulat. Menținerea unui ritual corect de curățenie ar trebui să fie suficient pentru a ține sub control germenii și a menține numărul acestora la un nivel scăzut.

Întotdeauna vor rămâne câteva, însă aceștia sunt inofensivi pentru o persoană sănătoasă cu un sistem imunitar puternic. Dar tinerii, bătrânii și persoanele imunocompromise ar putea suferi atunci când sunt expuse', spune microbiologul Dr. Jonathan Hughes, potrivit The Sun.

Sfaturi cheie pentru a curăța bucătăria

Descalță-te la ușă. Pseudomonas aeruginosa este un tip de germen care se găsește în mediile umede și în solul din jurul fructelor și legumelor. Potrivit sursei de mai sus, un studiu a constatat că TOATE podelele pot purta acest microb.

„Descalță-te când intri în casă și convinge-i și pe ceilalți să facă la fel. Regula celor cinci secunde, atunci când ai scăpat ceva pe podea, are ceva adevăr, deoarece timpul redus de contact cu podeaua reduce numărul de bacterii care ajung de pe podea la obiect. Cu toate acestea, există întotdeauna un anumit transfer. Dacă păstrezi podeaua relativ curată, dacă ridici rapid obiectul și dacă ai o stare de sănătate bună, riscul este relativ scăzut, dar totuși există. Dacă ai pisici și câini care se plimbă prin bucătărie, fii mai prudent și aruncă obiectul', spune microbiologul.

Folosește un prospo textil, nu un burete. Un alt vinovat cu niveluri ridicate de pseudomonas aeruginosa este buretele de curățat.

„Mopurile, bureții, chiuvetele, prosoapele de hârtie și coșurile de gunoi sunt cele mai mari gazde de germeni. Acestea sunt lăsate în condiții umede și calde – propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Este mai greu să usuci un burete și, din acest motiv, aș recomanda ca după ce folosești o cârpă, să îl întinzi la uscat după utilizare și să îl speli frecvent”, susține specialistul Jonathan Hughes.

Șterge zonele importante. Oamenii neglijează adesea curățarea mânerelor frigiderului, a ușilor cuptorului, a mânerului ceainicului, a mânerelor ușilor, a întrerupătoarelor de lumină și a robinetelor, dar acestea sunt ușor de contaminat.

Evită contaminarea încrucișată. Curățarea mâinilor între două activități și înainte de a mânca va opri germenii din calea lor. Recomandarea specialiștilor este folosirea unui obiect de tocat legume și a altuia pentru carne.

Dacă se taie carne crudă contaminată cu microbi, cum ar fi salmonela, și apoi se pregătește o salată care nu va fi gătită pentru a distruge germenii, atunci te poți expune la bacterii potențial dăunătoare.

Depozitarea în frigider. Păstrează carnea și peștele crud departe de cel gătit și preparat pentru a împiedica infectarea celuilalt. Depozitează carnea în partea de jos a frigiderului, astfel încât eventualele scurgeri să nu contamineze alimentele de dedesubt. Asigură-te că toate alimentele sunt ambalate și sigilate corespunzător și nu pune niciodată alimente fierbinți în frigider, deoarece acest lucru va crește temperatura.

Produsele de curățenie. Apa caldă cu detergent de vase este suficientă pentru a păstra bucătăria curată și pentru a scăpa de germeni, mai ales dacă acest lucru se întâmplă regulat.

Nu arunca la gunoi alimente mucegăite. Mucegaiul apare frecvent pe alimente pe măsură ce acestea se strică și pot produce toxine care cauzează boli. Chiar dacă le arunci la coș nu este suficient, mai ales că acesta se poate răspândi cu repeziciune.

Grijă mare la telefoane sau tablete. Mulți oameni merg la toaletă cu telefonul, apoi le folosesc în bucătărie pentru a curăța rețete. Recomandarea specialistului este să nu folosești telefonul la baie pentru a evita contaminarea cu germeni care ar putea provoca vărsături, diaree și greață.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Timp Liber