Septicemia este o infecție gravă a fluxului sanguin. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de otrăvire cu sânge.
Septicemia apare atunci când o infecție bacteriană în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii sau pielea, intră în fluxul sanguin. Acest lucru este periculos, deoarece bacteriile și toxinele lor pot fi transportate prin fluxul sanguin către întregul corp.
Această infecție poate deveni rapid o amenințare pentru viața unui individ. Trebuie tratată cu mare rigurozitate de către medici într-un spital. Dacă nu este tratată, septicemia poate evolua în sepsis.
Septicemia și sepsisul nu sunt la fel. Sepsisul este o complicație gravă a septicemiei. Sepsisul provoacă inflamații în tot corpul. Această inflamație poate provoca cheaguri de sânge și poate bloca oxigenul să ajungă la organele vitale, ducând la insuficiența organelor.
Septicemia este cauzată de o infecție în altă parte a corpului. Această infecție este de obicei severă. Multe tipuri de bacterii pot duce la septicemie. Sursa exactă a infecției de multe ori nu poate fi determinată. Cele mai frecvente infecții care duc la septicemie sunt:
Bacteriile din aceste infecții intră în sânge și se înmulțesc rapid, provocând simptome imediate. Persoanele care se află deja în spital pentru altceva, cum ar fi o intervenție chirurgicală, prezintă un risc mai mare de a dezvolta septicemie. Infecțiile secundare pot apărea în timp ce se află în spital. Aceste infecții sunt adesea mai periculoase, deoarece bacteriile pot fi deja rezistente la antibiotice.
Simptomele septicemiei încep de obicei foarte repede. Chiar și în primele etape, o persoană poate părea foarte bolnavă. Aceștia pot urma o leziune, o intervenție chirurgicală sau o altă infecție localizată, cum ar fi pneumonia. Cele mai frecvente simptome inițiale sunt:
Simptome mai severe vor începe să apară pe măsură ce septicemia progresează fără tratament adecvat.
Regretatul actor Ion Caramitru a stat internat în spitalul Elias mai bine de o lună. Din nefericirea acesta a fost intubat, în urma unei septicemii cauzate de un stafilococ extrem de rezistent.
Foto: 123RF