Semnificația istorică a Castelului de la Ruginoasa. Care este legatura cu Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

Semnificația istorică a Castelului de la Ruginoasa. Care este legatura cu Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

Ziua de 24 ianuarie are o importanță deosebită pentru țara noastră, deoarece este sărbătorește Unirea Principatelor Românâne, care a avut loc în anul 1859. Această Mică Unire, după cum se mai numește a fost realizată cu ajutorul lui Alexandru Ioan Cuza, care a avut o contribuție semnificativă la înfăptuirea ei.

Una dintre clădirile cu semnificație istorică este Castelul Ruginoasa. Această moșie a fost cumpărată ce către Alexandru Ioan Cuza în anul 1862. Castelul Ruginoasa a devenit pentru o perioadă scurtă de timp, reședința primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan I, Palatul de la Ruginoasa — comparativ cu alte construcții din Moldova ridicate în aceeași epocă, ocupă un loc cu totul aparte atât din punct de vedere istoric, cât și arhitectural.

,,Cu mult înainte de anul 1800, Ruginoasa era una din cele mai frumoase moșii boierești din Moldova, întrecând prin întindere și bogății Stânca Roznovanului, de lângă Iași, și Pașcanii Cantacuzinului. Palatul, care astăzi adăpostește Muzeul Memorial A.I.Cuza, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reședințe pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi', a explicat muzeograful Simona Ionescu.

Ruginoasa a fost mai întâi palat boieresc și mai apoi domnesc, iar aici s-au petrecut o serie de evenimente importante din istoria țării. Printre acestea între care trebuie să amintim întâlniri ale revoluționarilor români de la 1848 și plămădirea unora din îndrăznețele reforme din anii domniei lui Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, trebuie adăugate legătura domnitorului față de moșia și Palatul de la Ruginoasa, precum și afecțiunea lui pentru oamenii de aici.

Castelul Ruginoasa, moșie luxoasă cu mobilier scump

Castelul era luxos, cu mobilier scump, adus din străinătate, era plin de lume, de viață și de veselie, în special în timpul verii, când boierii stăteau la țară, sau iarna când veneau la vânătoare. Ruginoasa era paradisul Elenei Cuza, ea îi scria adesea mamei sale, la Solești, că numai acolo se simte fericită și bine dispusă. Nu se mai sătura de farmecul acelei minunate așezări de la țară, care o încânta și o vrăjea la tot pasul și în toată clipa cu fiecare colț din casă.

Doamna Elena a crescut aici cu mult drag pe cei doi copii ai lui Cuza și înfiați de ea: prinții Alexandru și Dimitrie. În testamentul lui Alexandru Ioan Cuza, toată averea lui era lăsată fiilor, ca singuri moștenitori, Elenei Cuza lăsându-i “usufructul unei a treea părți”.

Încă din anul 1890 și până în anul 1900, proprietatea Palatului și moșia Ruginoasa revin prințesei Maria Moruzzi, soția prințului Alexandru. După moartea doamnei Elena Cuza, moșia și palatul Ruginoasa sunt donate spitalului ”Caritatea” din Iași, care înființează aici un spital de copii: “Cuza Vodă”. În anul 1936 spitalul cedează actul de proprietate Regiei CFR care organizează în palat un spital TBC. Regia face modificări interioare necesare funcționării unui spital.

Castelul Ruginoasa a fost reabilitat după ce a fost distrus în cel de-al Doilea Război Mondial

Moșia a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar apoi și-a recăpătat strălucirea arhitecturală și farmecul specific. După anul 1982, Castelul a fost restaurat și amenajat ca Muzeul Memorial “Alexandru Ioan Cuza”. Trupul neînsuflețit al domnitorului Al.I.Cuza a fost adus, în 1873, de la Heidelberg — Germania, și înmormântat la Ruginoasa, lângă biserică. În 1944, osemintele domnitorului au fost evacuate la Curtea de Argeș, preventiv, însă după război, deoarece biserica a fost grav avariată, osemintele au fost depuse la biserica Trei Ierarhi din Iași, unde se află și astăzi.

După șase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare și reamenajare, Muzeul Memorial “Alexandru Ioan Cuza” a fost redeschis marelui public în februarie 2013, în prezența ministrului Culturii de la acea vreme, Daniel Barbu. În niciun an de zile de la inaugurarea deschiderii, Muzeul Memorial ‘Alexandru Ioan Cuza’ a fost vizitat de 18.000 de persoane.

Din dorința de a transforma spațiul muzeal într-un spațiu accesibil tuturor categoriilor de public. Astfel, s-au introdus noi funcțiuni și elemente interactive precum info-touch-ul, plasme multi-touch, proiecții video, aceste noi funcțiuni își propun să suplimenteze informația vizuală. În acord cu noile cerințe, modalitatea de prezentare a informațiilor din fiecare încăpere s-a concretizat în diagrame de sală. Vizitatorul va intra în contact pentru prima oară, urmând circuitul expozițional cu o serie de elemente noi, printre care amintim: proiecția holografică a Domitorului Al. I. Cuza care îl înfățișează pe acesta în mărime naturală rostind câteva din celebrele sale discursuri.

În prezent, Castelul Ruginoasa reprezintă un pios loc de pelerinaj, luminat de amintirea celui care a fost Alexandru Ioan Cuza, primul principe domnitor al României moderne, simbol viu al Unirii din 1859. Aceasta pentru că, așa cum spunea M. Kogălniceanu, cu prilejul înhumării din 1873, “câtă vreme va avea țara aceasta istorie, cea mai frumoasă pagină va rămâne aceea a lui Alexandru Ioan Cuza”.

Foto: Ciprian Coldan

Mihaela Tudor

Citește și:

Care este semnificația zilei de 24 ianuarie? Cum a avut loc Unirea Pricipatelor Române

Idei pentru petrecerea timpului liber în minivacanța de 24 ianuarie                                                                      

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber