Covid-ul prinde din ce în ce mai multă forță, mai ales după perioada concediilor. Se pare că foarte mulți oameni sunt infectați… În ultima săptămână au murit 14 persoane, 5 dintre ele erau vaccinate.
Conform Ministerului Sănătății, în intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost înregistrate 7171 cazuri noi de persoane infectate cu COVID.
2271 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o
perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 698. De asemenea, la ATI, sunt internate 47 persoane. Dintre cei 47 pacienți internați la ATI, 27 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați în prezent, 133 sunt minori, 130 fiind internați în secții și 3 în ATI.
În intervalul 04.09.2023 (10:00) – 10.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 14 decese (10 bărbați și 4 femei). Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 5 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Iată cum au crescut cazurile noi de Covid, potrivit graphs.ro
Ministrul Sănătății nu a părut îngrijorat săptămâna trecută de această situație și a menționat ce măsuri se vor lua în următoarea perioadă:
“Măsurile sunt cele care se iau în mod obişnuit când discutăm despre o boală transmisibilă pe cale respiratorie. Fiecare unitate sanitară ia măsuri interne legale pentru a limita transmiterea în spital, gruparea pacienţilor, în funcţie de situaţie. Probabil că vom mai avea una-două săptămâni de creştere şi ulterior situaţia va începe să reintre în mormal”, a mai afirmat ministrul Alexandru Rafila.
„În momentul în care un virus rămâne în circulaţie o perioadă lungă de timp evident că suferă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii fără semnificaţie, dar este clar că apar variante sau subvariante. Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron şi este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5 şi mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86. Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot, inclusiv în Europa şi în România. Probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante. Nu este nimic de speriat în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită” a declarat pentru Agerpress citat de Hotnews, medicul Adrian Marinescu.
Noua variantă Pirola este „cea mai îngrijorătoare de la Omicron încoace'. Focar la un azil