Şcoala ideală – Învăţământul pe calculator

elevi-cu-laptop

elevi-cu-laptop

Acum printr-un simplu click poţi afla o informaţie pe care un profesor se chinuie să ţi-o expună într-o oră de curs la şcoală.

Acest sistem de învăţare este numit de specialiştii din educaţie drept CBT şi înseamnă Studiu bazat pe calculator. Se pare că acest nou tip de învăţare ar fi cel mai potrivit pentru generaţia actuală de copii.

Generaţia învăţământului pe calculator

Şcoala ideală în accepţiunea copiilor din ziua de azi este una bazată pe studiul pe calculator, fiindcă spun experţii, copiii au acum următoarele calităţi:

  • dexteritate
  • atenţie distributivă

Potrivit Digi24, unele cadre didactice, cu precădere cele mai tinere, au conştientizat încotro se îndreaptă învăţământul românesc şi au ales să meargă cu valul şi nu împotriva lui.

Citeşte şi Învătământul românesc – Elevii spun lucruri trăsnite. Sau nu?!

CBT – Şcoala ideală e aceea a Învăţământului pe calculator?

Pentru adulţi cât şi pentru copii internetul a devenit principala sursă de informaţie, aşadar nu cititul cărţilor printate sau învăţătura transmisă de către profesor prin simplu grai. Dacă învăţământul tradiţional se axează pe “învăţământ la grămadă”, cel online este focalizat pe individ. De asemenea, cel din spaţiul virtual permite ca oricare elev să-şi aleagă ce vrea să înveţe, în funcţiile de interesele personale, talent.

Ce spun elevii şi profesorii

Un elev a afirmat, vorbind despre învăţământul actual, că acum e mult mai uşor să înveţi, de altfel, e mai fascinant pentru că nu li se mai umple capul cu foarte multe informaţii şi nici ghiozdanul cu cărţi şi manuale. Totul poate fi învăţat mult mai simplu.

Violeta Dascălu, Directoarea Şcolii Ferdinand a spus că a pus la cale un experiment care a constat în a-i pune pe elevi să caute pe telefon informaţii despre următoarea temă. Elevii au fost în culmea fericirii.

Faptul că elevii au acces la conexiunea de internet le permite să se documenteze în amănunt despre ce se deschidă la clasă cu profesorul. Cu alte cuvinte, internetul vine în ajutorul copiilor sârguincioşi care vor să afle cât mai multe lucruri despre subiectele abordate de dascăl. De asemenea, pentru că unii profesori permit acest lucru, acest aspect nu face decât să mobilizeze elevii indiferent de nivelul la care se situează.

Online-ul schimbă modul de predare

Prin urmare, se transformă modelul static de predare (în care elevul doar ascultă), într-unul interactiv.

Conform studiilor OECD faptul că elevii pot folosi internetul în scop educaţional are un impact pozitiv asupra rezultatelor acestora (evident că nu ne referim aici la copiatul la examene).

Avantajele învăţământului pe calculator

Învăţarea online antrenează următoarele lucruri:

  • memoria
  • atenţia distributivă
  • flexibilitatea gândirii
  • dezvoltarea inteligenţei socială şi emoţională
  • flexibilitatea momentului când învaţă, adică pot învăţa oricând îşi doresc, nu sunt  blocaţi într-un program strict

Dezavantajele folosirii învăţământului pe calculator

O profesoară a spus că totuşi există unele mici dezavantaje, unul dintre acestea fiind punerea într-un con de umbră a scrisului. Un alt cadru didactic a menţionat că la unele materii, spre exemplu, la matematică este dificil să-ţi însuşeşti anumite noţiuni doar din spaţiul virtual şi că mai este necesar şi să scrii de mână pentru a fixa anumite date tehnice.

Citeşte şi Ce are școala altora și n-are școala noastră

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie