Sarah Nemțanu, adevărata violonistă din filmul „Concertul”, în concert la Sala Radio

Pentru filmul „Concertul', regizat de Radu Mihăileanu, actriţa Mélanie Laurent a fost consiliată de violonista de origine română Sarah Nemțanu, cea care a și înregistrat pentru coloana sonoră a filmului.

Sarah Nemtanu 2

În filmele care au ca temă muzica, de obicei, actorii studiază tehnica instrumentală cu un muzician adevărat, așa încât scenele de interpretare muzicală să fie cât mai credibile. Înregistrările sunt realizate cu muzicieni adevărați – cu atât mai celebri cu cât bugetul filmului este mai mare.

În filmul „A Late Quartet / Ultimul cvartet', piesele de pe coloana sonoră sunt înregistrate de Brentano String Quartet, iar cele din „Master and Commander' sunt, de asemenea, înregistrări cu muzicieni celebri, între care și violoncelistul Yo Yo Ma. Actorii au studiat timp de câteva luni, dar iată ce spune Paul Bettany, partenerul de film al lui Russel Crow: „Degetele noastre erau unde trebuia să fie, iar arcușurile executau mișcările corecte, dar n-ați fi vrut să auziți sunetele pe care le scoteam. Mișcările se potriveau pe muzică, dar la noi suna mai degrabă ca o veveriță încercând să urce pe coșul șemineului decât ceea ce a intenționat Mozart.'

În filmul „Concertul', personajul jucat de actrița Mélanie Laurent are de interpretat Concertul în re major pentru vioară și orchestră de P. I. Ceaikovski. Pentru ca actul său să fie cât mai credibil, actrița a fost pregătită de violonista de origine română Sarah Nemțanu, concertmaestru la Orchestre National de France – poziție pe care o ocupă încă de la vârsta de 21 de ani.

Tocmai cu acest concert va urca Sarah Nemțanu pe scena Sălii Radio din București. Vineri, 15 mai, la ora 19.00, ea va cânta alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Nicolae Moldoveanu.

Într-un interviu apărut în mai 2010 în publicaţia franceză «Le Figaro», Sarah Nemţanu declară despre filmul «Concertul»: „(…) mulţi spectatori au fost atât de emoţionaţi de muzica lui Ceaikovski, încât au aşteptat finalul genericului filmului ca să afle numele lucrării şi al interpretului. De altfel, primesc şi astăzi sute de mesaje pe Facebook de la persoane care mă felicită şi mă întreabă unde pot veni să mă asculte. (…) Filmul «Concertul» mi-a schimbat, de asemenea, modul de a privi muzica: mi-am dat seama că marile opere ale repertoriului, atunci când ies din cadrul clasic, pot avea un puternic impact asupra publicului larg.'

De asemenea, în program: uvertura «În natură», de Antonín Dvořák şi Simfonia a IV-a, de Johannes Brahms.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro', în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Muzica, filme, carte