Rusia ar putea închide ușa vizitatorilor din „țări neprietenoase”

Multiplele sancțiuni economice, comerciale și chiar sportive pe care le-a primit Rusia de când forțele sale armate au început să invadeze Ucraina în urmă cu o lună, au enervat guvernul condus de Vladimir Putin. Din acest motiv, autoritățile de la Kremlin pregătesc un decret prin care va restricționa eliberarea de vize pentru călătorii de anumite naționalități care intenționează să intre pe teritoriul său.

În acest sens, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a recunoscut că se lucrează la pregătirea unui document care să răspundă într-o oarecare măsură ostilității cu care compatrioții săi au fost tratați de unele „țări neprietenoase'.

„Un proiect de decret privind măsurile privind vizele este în prezent în curs de elaborare, ca răzbunare la acțiunile neprietenoase ale unui număr de țări străine', a spus el în timpul unei întâlniri cu deputații din partidul Rusia Unită, scrie Marca.

Diplomatul a subliniat că inițiativa urmărește într-o oarecare măsură pedepsirea persoanelor implicate în infracțiuni care au afectat cetățenii ruși din străinătate.

„Cred că acest pas va extinde instrumentele de influență a mai multor categorii de cetățeni străini. În primul rând, împotriva celor implicați în infracțiuni împotriva cetățenilor ruși din străinătate.

În al doilea rând, cei care comit pe nedrept persecuție legală împotriva poporului nostru. Și, în sfârșit, cei care iau decizii nerezonabile care încalcă drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și organizațiilor Federației Ruse', a mai spus el.

Din 8 martie, Kremlinul a publicat o listă cu țările și teritoriile considerate neprietenoase. Acestea sunt Statele Unite și Canada, țările membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit, Ucraina , Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan.

Drept răspuns, Comisia Europeană a recomandat țărilor UE să analizeze o posibilă înlăturare a așa-ziselor pașapoarte de aur acordate cetățenilor ruși sau belarusi în schimbul investițiilor, care le dădeau dreptul la cetățenie.

„Ar trebui retrase imediat, în urma unei evaluări individuale și în conformitate cu principiul proporționalității, drepturile fundamentale și legislația națională a statelor membre', a spus organismul, potrivit sursei menționată mai sus.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri